JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker politisk løsning for dykkerne

– Nå må staten ta politisk ansvar og gi dykkerne sin velfortjente erstatning, mener forbundsleder Leif Sande i Industri Energi etter at pionerdykkerne tapte i Høyesterett.

stig.christensen@lomedia.no

Sande legger stor vekt på pionerdykkernes innsats helt fra begynnelsen av det norske oljeeventyret.

– Hele Norge er basert på oljeinntekter, og dykkernes innsats var en forutsetning for hele den norske oljerikdommen, sier Sande.

– Staten visste hva som foregikk. De hadde ansvaret, ga dispensasjoner, utformet regelverket og bestemte tempoet i oljeutvinningen. Staten tok ikke hensyn til føre var prinsippet, men det var de som stakk av med alle pengene. Derfor bør de nå ta et politisk oppgjør og gi dykkerne sin velfortjente erstatning, mener Sande.

Politisk løsning

– Har dere fått noen politiske signaler om at det er vilje til å finne fram til en slik løsning?

– Nei, men nå er saken ferdig i det norske rettsapparatet. Dermed vil vi prøve å presse på den veien for å få til en løsning. Tiden er inne for at regjeringen tar sitt moralske ansvar på vegne av staten og samfunnet, mener Leif Sande.

– Det er viktig at pionerdykkerne får dekket sine økonomiske tap hittil og for fremtiden som følge av helseskadene de er påført.

Tingretten

Forbundslederen viser til tidligere dom i Tingretten og Lossius-utvalget, som gransket dykkernes forhold i 2002. Oslo Tingrett tilkjente den 10. August i 2007 tre pionerdykkere til sammen nesten 30 millioner i erstatning. En del dykkere har fått erstatning fra Statoil tidligere og Staten har bidratt til en minnelig ordning for en del. Men Sande mener at oppgjøret for alle involverte nå må komme til en slutt med akseptable beløp.

– Hvor mange dykkere dreier det seg om?

– Jeg har ikke det nøyaktige tallet, men vi snakker nok om et par hundre, sier Sande.

Splittet

Dykkerne har vært splittet i to leire, Offshore Dykker Unionen (ODU) som har hatt tilknytning til Industri Energi og Nordsjødykkeralliansen (NSDA). Sistnevnte tapte i tingretten og fikk aldri saken til lagretten eller høyesterett. Det var ODU som i september førte saken for Høyesterett med støtte fra Industri Energi. Leif Sande regner med at ODU nå tar saken til menneskerettsdomstolen i Strasbourg, for å få medhold i at staten har brutt menneskerettighetene.

Frifunnet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet konstaterer at staten ikke ble funnet erstatningsansvarlig, «verken på objektivt eller subjektivt grunnlag. Dette er samme resultat som Borgarting Lagmannsrett kom frem til i sin dom av 2. September 2008», heter det fra departementet. Statssekretær JanErik Støstad har følgende kommentar:

– Det politiske og moralske ansvaret for dykkersaken har allerede vært gjenstand for grundig politisk behandling. Staten har ikke benektet at dykkerne kan ha blitt skadet som følge av dykking i pionertiden i Nordsjøen. Støstad erkjenner at dette er godt dokumentert og lagt frem for Stortinget i Stortingsmelding nr. 47 (2002 – 2003).

500 millioner – På dette grunnlag er pionerdykkerne innrømmet en kompensasjonsordning fra Stortinget på inntil 2,5 millioner kroner, i tillegg til oppreisning på 200 000 kroner. I en e-mail til LO-Aktuelt forteller Støstad at det er utbetalt over 500 millioner kroner til dykkere og etterlatte gjennom kompensasjonsordningen.

– Vilkårene for kompensasjonen er lempelige og tvilen skal komme dykkerne til gode. I tillegg kommer eventuelle forsikringsordninger, menerstatning ved yrkesskade samt kompensasjon fra Statoli. Dykkere som har fått fastslått sine skader etter 1990 får yrkesskadeerstatning, sier statssekretær Jan-Erik Støstad og legger til:

– Staten har således tatt ansvar for pionerdykkerne på moralsk og politisk grunnlag, men har ikke erkjent et juridisk ansvar for de skader pionerdykkerne ble påført. Uenigheten med dykkerne går på om staten har et juridisk ansvar for de skader som er påført. Dette spørsmålet er nå avgjort av Høyesterett, sier Støstad.

Annonse
Annonse