JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen brageløfter fra Erna

Påtroppende statsminister Erna Solberg er usikker på hvor store endringer den nye regjeringen kan få til å statsbudsjettet for neste år.

Når den nye regjeringen inntar sien kontorer, antakelig på onsdag, har den omkring tre uker på seg for å komme med endrings- og tilleggsforslag til det rødgrønne statsbudsjettet som ble lagt fram i dag.

- Prioriterte områder for oss er mer til vei og infrastruktur, det er å løfte kunnskapssamfunnet og det er å gjøre noe med helsekøene raskt. Vi vil forsøke å finne den profilen, men det er vanskelig for meg nå – uten annet enn Sigbjørn Johnsens ord fra talerstolen – å si hvordan vi kan gjøre endringer i budsjettet, sier den påtroppende statsministeren til NTB få minutter etter at Sigbjørn Johnsen har avsluttet sin aller siste finanstale.

Solberg sier ellers at det rødgrønne budsjettforslaget «høres ut som et budsjett hvor det er brukt mange penger, selv om andelen oljepenger er gått ned». Hun medgir at grunnen er den kraftige veksten i Oljefondet.

Stoltenberg-regjeringen legger opp til å bruke 135 milliarder av oljeinntektene over statsbudsjettet neste år. Det utgjør 2,9 % av den forventede avkastningen av Oljefondet. Hadde regjeringen utnyttet handlingsregelen fullt ut, kunne den brukt ytterligere 54 milliarder oljekroner til å finansiere ulike gode formål neste år.

Ved utgangen av neste år er det beregnet at Oljefondet – eller Statens pensjonsfond utland - vil være på 5.203 milliarder kroner, mens Folketrygdens forpliktelser til alderspensjoner vil være på 6.044 milliarder.

Annonse
Annonse