JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper regjeringen lytter til Nav

SV har ikke klart å få regjeringen til å øke sosialhjelpen. Nå satser partiet på drahjelp fra Nav.

I en ny rapport slår Arbeids- og velferdsetaten fast at pengestøtten er for lav til å kunne hjelpe sosialhjelpsmottakere ut av fattigdom og passivitet, melder NRK.

– Jeg blir nesten litt overrasket over at så mange ser ut til å tro at fattigdom skal løse problemet. Det er bra at vårt eget fagdirektorat nå klart støtter det motsatte, sier SVs sosialpolitiske talskvinne Karin Andersen til NTB.

Hun og SV har lenge kjempet for økte sosialhjelpsatser uten å vinne fram i regjeringen og sier det er en kjent sak at uenigheten er stor mellom SV, Senterpartiet og Arbeiderpartiet i denne saken..

– Ingen blir friskere eller kommer raskere i jobb av å være fattig. Det eneste kommunene oppnår med å være gjerrige på sosialhjelp, er at folk får en enda verre livssituasjon og at sannsynligheten for å komme seg i arbeid eller utdanning blir mindre, sier hun.

– Fører til passivitet

I rapporten som Nav har utarbeidet på oppdrag fra Arbeidsdepartementet, argumenteres det for å øke satsene som utbetales til mottakere av sosialhjelp.

– Å leve i fattigdom fører heller til passivitet, marginalisering og isolasjon enn til økt aktivitet, står det i rapporten.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har så langt motsatt seg forslag om økte satser eller en nasjonal minstenorm for sosialhjelp.

– Les også: Kutter sosialhjelp hvis barna jobber

– Poenget er at det skal gjøres en individuell vurdering for den enkelte, og det er det som er avgjørende for hva man faktisk skal sitte igjen med, anfører hun overfor NRK.

Bjurstrøm mener sosialhjelpsmottakere vil kunne miste motivasjonen til å komme over i arbeid dersom satsene gir inntrykk av at dette er en ytelse man kan leve av over tid.

Høyres sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen er av samme oppfatning.

– Sosialhjelpen må ikke være sånn at man får mer utbetalt for å være utenfor arbeidslivet enn innenfor, sier han til NRK.

Røe Isaksen er ikke fremmed for at enkelte kan få økt sosialhjelp, dersom de gjør noe aktivt – som for eksempel å delta på kurs eller andre tiltak.

Uenige

Spørsmålet om sosialhjelp er betent på begge sider i norsk politikk. Opposisjonspartiene Venstre og KrF deler SVs syn på saken.

– Sosialhjelpsatsene må økes for å avskaffe fattigdom, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Han viser til at KrF flere ganger har foreslått dette, senest i partiets alternative forslag til statsbudsjett.

– Les også: Krever mer til sosialhjelp

– I stedet for å bruke alle krefter for å ivareta sine basisbehov, kan folk da få overskudd og energi til å fokusere på muligheter og jobb, sier han.

Venstre foreslår i sitt budsjettforslag for neste år å øke sosialhjelpssatsene med 20 prosent. Partiet vil samtidig innføre en statlig minstenorm for sosialhjelp.

– Det må unektelig være et paradoks for en regjering som lovet å avskaffe fattigdommen, at det etter seks års regjeringstid har blitt flere fattige barn i Norge. Ifølge SSB er det nå 74.000 barn under 18 år som lever i familier med vedvarende lav inntekt. Det er 6.500 flere enn da denne regjeringen overtok makten i 2005. Støtteordninger som er avgjørende for barns livsvilkår, skal være rause, sier Venstreleder Trine Skei Grande. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse