JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny takt og global fokus i trontaledebatten

Venstres Abid Raja og Trine Skei Grande fikk god trim under årets trontaledebatt i Stortinget. Det lille partiet markerte seg flere ganger fra Stortingets talerstol og i replikkvekslingene. Ellers gikk debatten som forventet.

nina.hanssen@lomedia.no

Trontaledebatten er stortingsrepresentantenes mulighet til å ta en generell debatt etter at Kongen har åpnet Stortinget med tronetalen, som er regjeringens programerklæring for det kommende året.

Historisk

Det var en fin tone representantene imellom og en god ledelse fra både stortingspresidenten og hans visepresidenter, som delte på oppgaven å lede møtet.

Særlig ble visepresident Akhtar Chaudhry (SV) ønsket velkommen som første visepresidenten med innvandrerbakgrunn.

Men det var ikke bare idyll. De politiske frontene kom klart frem ettersom timene gikk.

Mens de borgerlige politikerne, en etter en, slaktet Soria Moria II, forsvarte representantene fra de rødgrønne partiene regjeringsplattformen som de skal bygge på de neste fire årene.

Venstres offensiv

Statsrådene kom og gikk, og til tider var det svært få ministre på første rad. Men de to representantene fra Venstre forlot aldri sine plasser.

Trine Skei Grande kalte Soria Moria II for smålig, fordi erklæringen signaliserer en innstramning i asylpolitikken.

Hun sa også i sitt innlegg at hun savnet en god næringslivspolitikk.

– Ordet ”grunder” finnes ikke i denne regjeringserklæringen. Det er trist, sa hun.

Stortingsrepresentant Arild Grande Stokkan (Ap) var overrasket over Skei Grandes kritikk og spurte om dette var en ny linje som Venstre nå kom til å kjøre framover.

– Da Lars Sponheim varslet at han skulle gå av, mente han at Venstre burde søke samarbeid med Ap. Jeg merker meg en ny linje fra Skei Grande, sa han i sin replikk.

Også Abid Raja tok flere replikker under debatten i dag. Blant annet ga han uttrykk for skuffelse over at regjeringen ikke lar barnevernet overta ansvaret for unge enslige asylsøkere mellom 15-18.

Kuttet studiefinansiering

KrF-leder Dagfinn Høybråten utfordret posisjon til å være med på en nasjonal dugnad mot fattigdom, mens partifellen Dagrun Eriksen var svært skuffet over at regjeringen nå hadde fjernet 11 måneders studiefinansiering.

– For oss i KrF representerer ungdommene framtida, og vi kan ikke forstå hvorfor regjeringen har fjernet dette, sa hun.

Helga Pedersen begrunnet dette med at det under finanskrisen er viktigere å sikre at alle som ønsker det får studieplass.

Omsorgslønn

Laila Dåvøy etterlyste regjeringens holdning til omsorgslønn. – Skal omsorgslønn styrkes eller utredes? spurte hun.

Mens FrP-leder Siv Jensen utfordret Jens Stoltenberg til å fortelle om hvordan han vil innfri løftene sine innen eldreomsorgen.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder, Helga Pedersen, minnet opposisjonen om at regjeringen har holdt løftet om full barnehagedekning og sa at visjonen nå er å få til 12000 nye sykehjemsplasser innen 2015.

– Dette skal vi klare med bevilgninger på hvert statsbudsjett framover, sa hun.

– SV preger Soria Moria II

Ikke uventet, holdt også SVs nye parlamentariske leder Audun Lysbakken en tale som forsvarte Soria Moria II plattformen.

Overaskende nok mener han at SV har fått mye gjennomslag i dokumentet.

– Plattformen signaliserer et oppgjør med privatisering, som er SVs politikk. Dessuten blir det en maksgrense for antall elever per lærer, en gratis AFO-time og dessuten er det full fokus på likelønn som også SV har kjempe for i alle år, sa han.

Lysbakken var ikke særlig imponert over FrPs Siv Jensens innlegg om likelønn.

– Det er ikke særlig lurt å gå så langt ned i spagaten at buksa sprekker. Det mener jeg FrP gjør når de snakker om likelønn, sa han.

Han mener det kun er den sittende regjeringen som kan levere på likelønn og det tror han også de vil bli husket for.

Offensiv Europapolitikk

Utenriksminister og nyvalgt stortingsrepresentant Jonas Gahr Støre varslet at denne regjeringen fortsatt skal ha en offensiv utenrikspolitikk framover.

– Vi skal være aktive i klimapolitkkken, satse på Nordområdene og jobbe for en bærekraftig utvikling. Vi vil føre en aktiv Europapolitikk, sa Støre.

Debatten fortsetter utover kvelden og natten.

Annonse
Annonse