JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Lytt til oss, Jens!

Onsdag behandler Arbeiderpartiets stortinggruppe vikarbyrådirektivet. Erling Weydahl i Fellesforbundet håper partiet lytter til en entydig fagbevegelse.

erlend.angelo@lomedia.no

Førstkommende onsdag skal Arbeiderpartiets 64 representanter på Stortinget behandle det såkalte vikarbyrådirektivet. Et ja her vil trolig medføre at direktivet til slutt blir implementert i norsk lov, om enn ikke innenfor tidsfristen fra EU, som er 5. desember.

Både Fellesforbundet og Fagforbundet, de to største forbundene i LO, ønsker et norsk nei – veto – mot direktivet. Likevel er den offisielle linjen i LO et ja til direktivet, et ja som kom med ekstra krav i forbindelse med sekretariatets behandling av høringsuttalsen for et års tid siden.

LO må følge opp

– LO har ikke gjort jobben sin etter at vi i Fellesforbundet vedtok et ønske om veto på vårt landsmøte i høst. Både LO-lederen og statsministeren må lytte til oss; Stoltenberg må ha med seg fagbevegelsen, og vi er entydige på at veto, mener Erling Weydahl i Fellesforbundets avdeling 857, Grafisk Fagforening Midt-Norge.

Fellesforbundet vedtok med fattige én stemme i mot at de ønsker et veto mot vikarbyrådirektivet. Bekymringen for en økning i bruk av midlertidig ansatte og innleide dominerte stemningen på landsmøtet. I etterkant har det hersket en del usikkerhet rundt direktivet. Etter LO Stats kartellkonferanse på Gol oppfattet flere statsminister Stoltenberg som at vikarbyrådirektivet bør ut på ny høringsrunde.

Nå ser det derimot ut til at direktivet straks får sin behandling i Stortinget, mens det er tilleggskravene fra LO og andre deler av fagbevegelsen som skal ute på en ny høringsrunde. Dermed er det en mulighet for at direktivet kan vedtas i god tid før jul, og bare noen dager etter EUs frist, som er 5. desember.

– Direktivet vil bare styrke trenden vi ser i norsk arbeidsliv, med A- og B-lag, som på lengre sikt vil true de gode ordningene og det sterke lovverket vi har i norsk arbeidsliv.

– Jeg frykter at vikarbyrådirektivet utsettes, eller i verste fall implementeres. Jeg er livredd for at både LO-leder Flåthen og statsministeren ønsker å tilfredsstille EU, sier Weydahl til Magasinet for fagorganiserte.

Si nei!

Weydahl representerer selv Arbeiderpartiet i hjemkommunen Stjørdal, hvor han sitter i kommunestyret. Han oppleverer stemningen i sitt eget parti som delt rundt det omstridte direktivet.

– Jeg er usikker på utfallet i stortingsgruppa, men her er det bare én mulighet: Veto mot direktivet. Utsettelse er ikke godt nok.

– Norsk arbeidsliv skal være ordentlig, regulert – og det skal være likt for alle. Vi må verne om det norske arbeidsliv, og da er kun et rungende nei godt nok!

Annonse
Annonse