JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber Jens lytte til fagbevegelsen

I dag skal Arbeiderpartiets stortingsgruppe ta stilling til om EUs vikarbyrådirektiv skal bli norsk lov. Fra flere hold i fagbevegelsen ropes det på at vetoretten må brukes, men LO-ledere Roar Flåthen velger foreløpig å avvente hva regjeringen kommer fram til.

Flere av de store LO-forbundene, med Fagforbundet, Fellesforbundet, HK og EL & IT Forbundet i spissen, har bedt regjeringen si nei til å innføre det omstridte direktivet i Norge. Under Fellesforbundets landsmøte tidligere i høst lovte statsminister Jens Stoltenberg at fagbevegelsens innvendinger skulle bli lyttet til.

Ikke ny høringsrunde

Da Stoltenberg i forrige uke talte på LO Stats kartellkonferanse oppfattet mange at han varslet en ny høringsrunde om direktivet. Tirsdag morgen kunne imidlertid Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) melde at selve direktivet skal behandles av Arbeiderpartiets stortingsgruppe allerede onsdag. Det eneste som skal ut på ny høring er ifølge ANB «en slags vikarpakke, der noen av fagbevegelsens innvendinger er tatt med».

– Lytt og bruk vetoretten!

Dette får HK-nestleder Bjørn Mietinen til å fnyse.

– Hva er det for noe, spør han.

– Vi vet hva som ligger i direktivet. Vi har advart mot det. I høringsrunden krevde vi garantier, som vi nå ser at det er umulig å få. På dette året har mye forandret seg. Store deler av Europa står på randen av konkurs, og så vil regjeringen innføre et direktiv som åpner for muligheten til å utnytte arbeidstakerne enda mer. Hvordan i all verden skal en eller annen vikarpakke avhjelpe dette? Nei, nå må de lytte og bruke vetoretten, sier Mietinen til HK-Nytts nettutgave

LES OGSÅ: HK krever vikarveto

– LO har ikke gjort jobben sin

– LO har ikke gjort jobben sin etter at vi i Fellesforbundet vedtok et ønske om veto på vårt landsmøte i høst. Både LO-lederen og statsministeren må lytte til oss; Stoltenberg må ha med seg fagbevegelsen, og vi er entydige på at veto, mener Erling Weydahl i Fellesforbundets avdeling 857, Grafisk Fagforening Midt-Norge

LES OGSÅ:– Lytt til oss, Jens!

Weydahl representerer selv Arbeiderpartiet i hjemkommunen Stjørdal, hvor han sitter i kommunestyret. Han oppleverer stemningen i sitt eget parti som delt rundt det omstridte direktivet.

– Jeg er usikker på utfallet i stortingsgruppa, men her er det bare én mulighet: Veto mot direktivet. Utsettelse er ikke godt nok.

«Tankeløst og forkastelig»

Også EL & IT Forbundet ber Arbeiderpartiets stortingsgruppe vende tommelen ned for det omstridte direktivet.

– At en rød/grønn regjering, som i stor grad støtter seg på fagbevegelsen, foreslår å implementere et EU-direktiv som arbeidsgiversiden applauderer, er tankeløst og forkastelig, heter det i en uttalelse, som ble enstemmig vedtatt på forbundets tariffkonferanse i går.

LES OGSÅ: «Tankeløst og forkastelig»

Flåthen avventer

LO-leder Roar Flåthen sier han avventer hva regjeringen kommer fram til.

– Det er en prioritert oppgave for LO å styrke kontrollen med og begrense bruken av vikarbyråer, og vi følger opp sekretariatets høringsuttalelse angående vikarbyrådirektivet overfor regjeringen. Høringsuttalelsen inneholder de samme bekymringer for situasjonen og den samme skepsisen til vikarbyrådirektivet som på Fellesforbundets landsmøte, og stiller en rekke krav til regjeringen. Nå avventer vi tilbakemelding fra regjeringen. Når svarene foreligger, vil sekretariatet behandle saken, sier LO-lederen i en e-post til ANB tirsdag ettermiddag.

LES OGSÅ:Flåthen under sterkt press

Uro i Ap

Det er varslet en heftig runde innad i Arbeiderpartiet når stortingsgruppa skal behandle saken i morgen. Østfold-representanten Thor Erik Forsberg sier at han vil kreve saken utsatt på grunn av alle innvendingene som har kommet, blant annet fra fagbevegelsen. Hvis gruppa likevel vil behandle saken i morgen, vil han stemme for et veto mot direktivet.

LES OGSÅ: Ap-opprør mot EU-direktiv

Hans kollega Anette Trettebergstuen er av en annen oppfatning. Hun sier til ANB at hun går inn for EU-direktivet. Trettebergstuen hevder at arbeidsmiljølovens bestemmelser likevel vil stå seg.

Annonse
Annonse