JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ikke bra nok for byggebransjen

– Dette er ikke et statsbudsjett som er spesielt tilpasset den vanskelige situasjonen i bygg- og anleggsnæringen. Vi hadde ønsket oss et mer ekspansivt budsjett når det gjelder rehabilitering av offentlige bygg, sier BNL-direktør Ketil Lyng.

Byggenæringen var viet spesiell oppmerksomhet i myndighetenes tiltakspakke i vinter, fordi det var utsikter til en betydelig økning i arbeidsledigheten.

Spår økt ledighet i byggebransjen

I prognosene til Byggenæringens Landsforening (BNL) som ble lagt fram i forrige uke viser tallene en like sterk nedgang i aktivitetsnivå i 2010 som i 2009. Arbeidsgiverforeningen mener at ledigheten vil øke i bransjen.

– Kommunene rehabiliterer ikke

– Vi hadde ønsket oss et mer ekspansivt budsjett når det gjelder rehabilitering av offentlige bygg. Kommunene får økt sine frie midler, men jeg konstaterer at kommunenes egen interesseorganisasjon KS sier at disse midlene ikke vil gå til rehabilitering av bygg. Deler av de ekstra midlene burde derfor vært øremerket til dette formålet, mener BNLs direktør, Kjetil Lyng.

– Regjeringen foreslår å gi rentekompensasjon til rehabilitering av kirkebygg, skolebygg og svømmehaller for 2 milliarder kroner i 2010, ned fra 3 milliarder i 2009. I årets 8 første måneder har kommunene søkt om rentekompensasjon for over 7 milliarder, påpeker Lyng.

– For lite til energitiltak

– Satsingen på energitiltak i eksisterende bygningsmasse overfor husholdningene og offentlige bygg er skuffende svak. Jeg vil utfordre Stortinget til en kraftig satsing på rehabilitering av offentlige bygg med vekt på energieffektivisering, og målrettede tilskuddsordninger overfor husholdningene som monner, sier Lyng.

– Holder ikke veiløftene

I juni ble Nasjonal Transportplan (NTP) vedtatt av Stortinget. I Soria Moria-erklæringen er det understreket at Stoltenberg-regjeringen vil satse på samferdsel, men bevilgningen til vei og bane er 1,5 milliarder kroner lavere enn varslet i NTP.

– Det er en sterk økning til vei og bane, men regjeringen holder ikke egne løfter. Det skjer samme dag som Statens vegvesen forteller at 40 prosent av veinettet ikke holder brukbar standard, sier Lyng.

Positivt med mer til omsorgsboliger

Samtidig trekker Lyng fram satsingen på omsorgsboliger og sykehjemsplasser, som videreføres med tilskudd til 2.500 boenheter og bygging av 1.000 nye studentboliger, som positive forslag i budsjettet.

Annonse

Flere saker

Annonse