JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lettere å få hus på bygda

Det skal bli lettere å få kjøpt bolig eller fritidshus gjennom fradeling av tun på gårdsbruk.

kjell.werner@anb.no

Dette er, etter det Avisenes Nyhetsbyrå kjenner til, ett av tiltakene som regjeringen foreslår i landbruksmeldingen. Fredag blir denne lenge bebudede stortingsmeldingen om landbruket lagt fram av landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

I meldingen vil regjeringen legge opp til å endre praksis for deling av landbrukseiendommer. Kretsen på familie som kan ta en gård på odel vil bli innskrenket. Reglene om odelsfrigjøring vil også bli opphevet. Videre varsles det en proposisjon for ny jordskiftelov.

– Mer om landbruksmeldingen: – Avvikler ikke pelsdyrnæringen

I fjor var det 33.000 landbrukseiendommer uten fast bosetting. Her skal det nå bli lettere å få kjøpt tunet med hus og bygninger med en passelig tomt. Det kan være snakk om fast bosetting eller å bruke tunet til fritidseiendom. På den annen side skal det legges til rette for at en aktiv bonde i nabolaget kan få kjøpe jord og skog.

I dag er det i utgangspunktet delingsforbud på landbrukseiendommer. Nå mener regjeringen at det er nok å stille vilkår. Regjeringen ønsker økt omsetning av ubebodde landbrukseiendommer og mer aktivt bruk i form av bosetting eller fritidsbruk.

Kommunene får økt handlingsrom for en mer differensiert politikk tilpasset lokale forhold. Derfor skal det utarbeides en veileder for kommunenes praktisering av de nye bestemmelsene.

– Mer om landbruksmeldingen: – Vil rasere landbruket

Mange vil sikkert spørre seg hvorfor en landbruksminister fra Senterpartiet nå slakker på regelverket. Svaret er at samfunnet endrer seg og folk prioriterer annerledes enn før. På Sp-hold poengteres det at det blir mer og mer vanlig med to boliger, en i byen og en på landet.

Mange tidligere gårdsbruk er ikke lenger aktuelle for tradisjonell virksomhet i jord- og skogbruk. Samtidig er det mange som ønsker å bo på et gårdsbruk med en liten jordlapp ved siden av huset. Noen ønsker tilgang på jakt og fiske. For andre dreier det seg om kulturverdier.

Resultatet kan bli både økt innbyggertall og flere fritidsboliger på landsbygda. For regjeringen er det også viktig at mest mulig av dyrkbar jord blir brukt til matproduksjon. (ANB)

Annonse
Annonse