JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seigpining ved norskeid hotell

Demonstrasjonene har begynt igjen utenfor det polske søsterhotellet til Oslo Plaza.

randi@lomedia.no

Da den norske Wenaasgruppen kjøpte Warszawa-hotellet Jan Sobieski i sommer, arvet de en konflikt mellom de fagorganiserte og driftselskapet Radisson/Rezidor. Den hovedtillitsvalgte i Solidaritet-klubben var blitt sparket i april, og det var daglige demonstrasjoner utenfor hotellet.

Støtte fra Fellesforbundet

Både internasjonalen for hotellansatte og den polske fagorganisasjonen Solidaritet har grepet tak i saken. Norske tillitsvalgte har sendt støtteerklæringer, og bedt selskapet om å rydde opp. Byggfagforeningen i Stavanger, Fellesforbundet avdeling 730 bistår også, og holder kontakten med Solidaritet.

Forrige uke så det ut til å gå mot en løsning.

– Ledelsen i Radisson Resort Group skal møte den polske fagforeningen Solidaritet i Warszawa 23. november. Hun som mistet jobben sin på grunn av at hun var hovedtillitsvalgt, skal også delta i møtet, fortalte Anna Aarsheim, organisasjonsarbeider og tolk i avdeling 730.

Slutt på tålmodigheten

Men så ble møtet avlyst, til de ansattes store skuffelse. Den offisielle begrunnelsen var at nestlederen i Rezidor, som skulle møte Solidaritet, hadde vært i Kina og var blitt fratatt passet sitt der.

Denne forklaringen gir ikke Solidaritet fem øre for. De tilbød seg isteden å møte ham et annet sted, og tolker avlysningen som et påskudd for å utsette det hele, sier Anna.

Ny møtedato er satt til 13. desember. Men nå har de hotellansatte og Solidaritet mistet tålmodigheten. De føler at de ikke blir tatt på alvor, og har begynt å demonstrere utenfor igjen – selv om det trolig er en dårlig start på dialogen de egentlig ønsker.

Konflikten synliggjør de store problemene fagbevegelsen har i Polen. Solidaritet anslår at det går over 800.000 på kortvarige arbeidskontrakter, og disse er det ikke mulig å organisere.

Annonse

Flere saker

Annonse