JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Et fremtidsretta budsjett for sysselsetting og næringsliv

Terje Lien-Aasland, den tidligere distriktsekretæren i LO Telemark som nå er sjef for Stortingets næringskomité, beskriver regjeringens budsjettforslag som fremtidsrettet. – Målet om høy sysselsetting og lav ledighet kommer sterkt fram, sier han i en kommentar til Aktuell.

nina.hanssen@lomedia.no

Det er ikke lenge siden Lien-Aasland fikk vite at han skal lede næringskomiteen, men er svært glad for dette oppdraget.

Han får da ansvar for saker om nærings-, industri og handelsvirksomhet, skipsfart, statlig eierskap, landbruk, jordbruksavtalen og fiskeri.

Lien-Aasland kommer fra tillitsvalgtapparatet i LO og har bakgrunn som energimontør. Men har også erfaring fra både lokalpolitikk i Skien og fra sentrale verv i Arbeiderpartiet.

Ikke overraskende er Lien-Aasland svært fornøyd med statsbudsjettet som ble lagt fram i går.

Finanskrisen påvirker

– Mest sannsynlig vil finanskrisa også i tida framover prege norsk næringsliv. Derfor er styrkinga som Regjeringa foreslår i virkemiddelapparatet viktig, med blant annet med styrking av Innovasjon Norge, styrking av næringsrelatert forskning, videreføring av gunstige vilkår for eksportretta næringsliv, ny garantiordning for kraftintensiv industri og økt innskuddskapital i SIVA, sier han.

Lien-Aasland sier at det er en krevende balanse å dimensjonere hvor ekspansivt neste års budsjett skal være, men mener regjeringens framlegg underbygger nøye avveininger for positiv utvikling i norsk næringsliv inkludert den eksportretta industriens behov for forutsigbarhet i de økonomiske rammebetingelsene.

Usikkert for eksportnæringen

– Det vil allikevel være slik at for den eksportretta industrien er usikkerheten noe større enn for næringslivet generelt. Det er derfor særdeles positivt at garantiordningen for langsiktige kraftavtaler til industrien er på plass i neste års statsbudsjett, sier han.

Dette mener han bør skje samtidig som det kan gis støtte gjennom ENOVA til energieffektiviserende tiltak i den kraftforedlende industrien.

– Det er også utrolig viktig at bevilgningene til Garanti Instituttet for Eksportkreditt blir videreført, sier han og mener det er helt nødvendig at utviklingen for de eksportretta næringene følges nøye i tida framover.

– Norge må også benytte situasjonen som nå er til konstruktive og framtidsretta omstillinger for å møte nye krav til miljø og klima og derfor er helheten i budsjettet svært viktig, sier han.

Annonse
Annonse