JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pris for faglig arbeid

Forbundsstyret i Industri Energi har vedtatt å opprette en årlig pris på 500 000 kroner til en person eller organisasjon som har arbeidet for å styrke fagbevegelsen og faglige rettigheter.

– Det er priser for det meste, men ingen pris som gjelder arbeidet med å styrke faglige rettigheter, forteller administrasjonssjef Espen Løken i Industri Energi.

– Bakgrunnen er forbundets langvarige engasjement i internasjonalt solidaritetsarbeid. Forbundet har alene eller i samarbeid med tilsvarende organisasjoner og LO drevet med tillitsvalgtskolering, hjulpet til med avtaleforhold og organisasjonsbygging i mange land, særlig i Afrika og Latin-Amerika. Forbundet har engasjement også i Europa, for eksempel i treindustrien i Bosnia. Mange av avdelingene våre har dessuten egne solidaritetsprosjekt i land som Øst-Timor, Eritrea og Zimbabwe, forteller Espen Løken.

Internasjonalt engasjement

– Hva er bakgrunnen for opprettelsen av en slik pris?

– Prisen er et resultat av interne diskusjoner på basis av vårt internasjonale engasjement. Forbundet har savnet en internasjonal pris, som kan gi oppmerksomhet omkring faglig arbeid, enten det nå dreier seg om etablering og oppbygging av faglige organisasjoner, tarifforhold og vern, altså både faglige og menneskelige rettigheter..

Mange kan foreslå kandidater

– Er det noen kandidater som allerede stikker seg ut?

– Etter at forbundsstyret enstemmig sluttet seg til forslaget, skal det nå utarbeides statutter og nedsettes en komité til å vurdere kandidater. Forbundet vil oppfordre tillitsvalgte i fagforeninger her hjemme og i forbund, som er tilsluttet de globale faglige sammenslutningene.

Vi har ingen i kikkerten, men håper på gode tilbakemeldinger. Vi har allerede kommet så langt i forberedelsene at vi regner med å kunne dele ut den første prisen under vårt landsmøte i oktober neste år.

Eget solidaritetsfond

–Hvordan finansieres prisen?

– Pengene tas fra forbundets solidaritetsfond, som ble opprettet av Kjemisk for over 30 år siden. Medlemmene betaler en øremerket kontingent til dette formålet. Fondet var på 7 millioner kroner ved årsskiftet, men brukes også til alle våre andre engasjementer i internasjonalt solidaritetsarbeid, sier Espen Løken i Industri Energi.

Annonse
Annonse