JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-hjelp til vietnamesere

Mange vietnamesiske sjøfolk jobber på norskeide skip som seiler med bekvemmelighetsflagg. Det har fått Norsk Sjømannsforbund og den vietnamesiske fagforeningen til å inngå samarbeid.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Situasjonen til vietnamesiske sjøfolk på norskeide båter, og utfordringene innen fiskerisektoren, har vært på agendaen under LO sitt besøk i Vietnam denne uka. Fra venstre LO-leder Roar Flåten, leder i Norsk Sjømannsforbund, Jacqueline Smith og leder i Norsk Nærings- og nytelsesmiddelforbund, Jan Egil Pedersen.

Leder i Norsk Sjømannsforbund Jacqueline Smith har denne uka vært i Vietnam som en del av en større LO-delegasjon ledet av LO-leder Roar Flåten. I Vietnam har Smith fått anledning til å møte sine kolleger i det vietnamesiske sjømannsforbundet. På agendaen stod situasjonen for de vietnamesiske sjøfolkene som jobber på norskeide skip. Det kan nemlig bli langt flere vietnamesere på norske skip i framtiden, i og med at Rederiforbundet har inngått avtale med Vietnam Maritime University for å utdanne og rekruttere sjøfolk til norske redere.

Samarbeidet formaliseres

– I møtet med min vietnamesiske kollega ble vi enig om å formalisere samarbeidet for å sikre lønns- og arbeidsforholdene for vietnamesere på norskeide bekvemmelighetsflaggede skip, forteller Jacueline Smith til Landsorganisasjonens nettside.

Vietnamesisk LO ønsker også et samarbeid med Norge om fiskerispørsmål. Flere millioner vietnamesere som jobber i fiskeri og fiskeindustrien, men kun 8000 av dem er organisert. Der håper Smith og lederen i Norsk Nærings- og nytelesesmiddelarbeiderforbund, Jan Egil Pedersen å bidra.

- Vietnam er en stor sjømatnasjon, og jeg har nå fått viktig og interessant informasjon. Vi skal nå ta stilling til hvordan vi kan samarbeide videre, enten på forbundsnivå eller gjennom LO, opplyser NNN-lederen.

Annonse
Annonse