JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

PST blir sentralt tema

PSTs håndtering av 22. juli-terroren blir et sentralt tema for den særskilte stortingskomiteen.

Arbeidet skal avdekke og tette svikt i beredskapen for å hindre at lignende terroraksjoner kan skje på norsk jord.

Komiteen, som ledes av KrFs Knut Arild Hareide, hadde onsdag sitt andre møte. Der ble tidsplanen lagt og arbeidet mer konkretisert. Hareide understreker at de 17 medlemmene ikke skal tråkke i den regjeringsnedsatte 22. juli-kommisjonens bed.

– Vi jobber ikke like bredt som kommisjonen. Den ser mer på forholdene som ledet opp til 22. juli, og skal plassere ansvar og skyld. Vi skal ha en kortere tidshorisont og identifisere tiltak som på kort sikt kan settes i verk for å styrke beredskapen, sier Hareide.

Les også: PST blir sentralt tema

Komiteen har ikke rukket å sette opp en liste over hvem som skal kalles inn til høring, men det synes klart at flere statsråder og etatssjefer innen politi, forsvar og nødhjelp vil bli «invitert» til Stortinget, blant dem PST-sjef Janne Kristiansen.

Det er lagt et løp som betyr høringer i januar, deretter en komitéinnstilling på vanlig måte, etterfulgt av debatt i plenum i begynnelsen av mars.

– Blant de spørsmål vi søker svar på, er hvordan nødetatene fungerte, samarbeidet mellom politiet og Forsvaret, PSTs framgangsmåte og ressurser samt forholdet til pårørende og etterlatte, sier Hareide.

Komiteen skal i utgangspunktet ikke drøfte den psykiatriske rapporten som kjenner Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig. Mandatet til komiteen er de to redegjørelsene som justisministeren og forsvarsministeren holdt i begynnelsen av november.

Les også:– Terrordebatten må fortsette

Venstres leder Trine Skei Grande presiserer at komiteen ikke skal fordele skyld, men identifisere tiltak som raskt kan settes i verk for å skjerpe sikkerheten. Hun legger til at PSTs ressurser, metodebruk og ikke minst ledelse blir et sentralt tema for komiteen.

Frps Anders Anundsen sier at komiteen skal ha et begrenset arbeidsområde, og at oppmerksomheten skal rettets mot mangler og svikt som Stortinget forholdsvis raskt kan gjøre noe for å rette opp.

– Vi er ingen granskingskomité og driver heller ikke kontroll slik vi kunne ha gjort hvis saken hadde landet i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Omfanget av vårt arbeid er mer fokusert, sier Anundsen.

Les også: Taust fra PST-sjefen

Høyres André Oktay Dahl finner det naturlig at PST-sjefen kommer til Stortinget.

– Hun må klargjøre om det var mangel på metoder, ressurser eller prioriteringer som var årsaken til at man gjorde det man gjorde. Hun har kommet med tre ulike forklaringer. Det holder ikke, sier han.

Han mener at Janne Kristiansen har håndtert kommunikasjonen ekstremt dårlig.

– Det tror jeg alle ser. Så er spørsmålet om det bare er dårlig mediehåndtering eller om man forsøker å tildekke noe. Hvis det er det siste, er det veldig alvorlig, sier han.

SVs Akhtar Chaudhry mener PST-sjefen har gitt sprikende svar og håndtert saken på en mindre heldig måte. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse