JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap sa ja til omstridt direktiv

Aps stortingsgruppe har sagt ja til EUs svært så omdiskuterte vikarbyrådirektiv. Reaksjonene er sterke.

bjorn.erik.dahl@anb.no

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok på sitt gruppemøte i dag å gå inn for å innlemme EUs vikarbyrådirektiv i norsk lov. Gruppen vil i tillegg fremme en pakke med tiltak for å sikre økt kontroll med vikarbransjen, som Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kunne melde mandag.

Les også: Ap-opprør mot EU-direktiv

– Det er ikke tvil om at bemanningsbransjen har betydelige utfordringer når det gjelder å sikre bransjens ansatte anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Adeccosakene fra sist vinter illustrerer dette. Direktivet gir en anledning til å iverksette en rekke tiltak for å bedre situasjonen for de ansatte i vikarbransjen og sikre en mer seriøs vikarbransje, sier Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen.

De siste dagene har presset fra deler av LO-systemet mot Ap og regjeringen, og ikke minst LO-leder Roar Flåthen, vært enormt. Men protestene førte altså ikke fram.

Les også: Flåthen under sterkt press

Nestleder i Handel og Kontor, Bjørn Mietinen, er skuffet.

– Nå setter vi alt inn på å påvirke den videre behandlingen i Stortinget. Vi får håpe SV, som sier de skal satse på arbeidslivspolitikk, og Sp også har noe de skal ha sagt. Dette er en altfor viktig sak til at fagbevegelsen skal gi opp, sier Mietinen til ANB.

Andre sentrale kilder sier at mange i fagbevegelsen er i harnisk nå i ettermiddag. Støtten finner de blant annet i SV.

– Nå må fagbevegelsen på banen, de må legge all sin tyngde inn mot direktivet og sammen med SV overbevise Arbeiderpartiet om at de må snu, sier stortingsrepresentant for SV og nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, Karin Andersen, til ANB.

– Fagbevegelsen må rett og slett kjenne sin besøkelsestid. SVs standpunkt er klart. Fagbevegelsen må nå selv gjøre jobben for å sikre at egne vedtak blir politisk virkelighet. Vi kan, og må, vedta alle LOs krav til nye tiltak mot lønnsdumping og for å beskytte vikarer. Det grunnleggende ved dette direktivet er at det vil kunne føre til at EU krever at Norge fjerner viktige begrensninger på midlertidige ansettelser. Det er disse begrensningene som gjør at flertallet i Norge i dag har faste ansettelser, sier Andersen.

Dette er tilleggspakken:

Med utgangspunkt i forslagene som kom fram i høringsrunden i 2010 og erfaringer med useriøsitet i bemanningsbransjen det siste året, går Aps stortingsgruppe inn for å gjennomføre en tilleggshøring til direktivet hvor det fremmes forslag om ytterligere tiltak for økt kontroll med bemanningsbransjen:

Det foreslås å lovfeste et solidaransvar som innebærer at innleievirksomheten må sørge for at vikarbyrået man velger, følger reglene og dekker lønn og utgifter etter likebehandlingsprinsippet.

Innleievirksomheten får plikt til å opplyse vikarbyrået om hvilke lønns- og arbeidsvilkår som ville vært tilbudt ved en direkte ansettelse.

Vikarbyrået får plikt til å opplyse vikaren om grunnlaget for fastsettelsen av sine lønns- og arbeidsvilkår.

Vikarbyrået får plikt til å opplyse innleievirksomheten om hvilke vilkår som faktisk avtales mellom vikarbyrået og den som leies ut, og de tillitsvalgte hos innleier skal få innsyn i dette materialet.

Innleievirksomheten (i tillegg til vikarbyrået) får ansvar for å påse at arbeidstidsreglene overholdes i innleieperioden.

Innleievirksomhetene får drøftingsplikt for om bruk av innleie med de tillitsvalgte, tilsvarende det som i dag gjelder ved bruk av midlertidig ansettelse, og Arbeidstilsynet gis myndighet til å kontrollere at drøftingene faktisk gjennomføres.

Bekymringer

– Samlet vil forslagene i tilleggspakken legge opp til å sikre likebehandlingsprinsippet og gi en mer seriøs vikarbyråbransje, mener Aps Anette Trettebergstuen.

– Hva tenker du om alle bekymringene som har kommet fra fagbevegelsen om direktivet?

– Jeg tar folks bekymringer på alvor, men mange av bekymringene gjelder en useriøs kultur som vi allerede ser i norsk arbeidsliv. Dette skal vi få bukt med, men det løses ikke ved å si nei til vikarbyrådirektivet, sier Trettebergstuen til ANB.

Hennes partikollega Thor Erik Forsberg fikk ikke stortingsgruppen med seg på utsette hele saken.

– Jeg hadde håpet på et annet resultat, men nå er det bare å fortsette kampen for flere faste ansettelser og å gjøre tiltakspakken så god som mulig, sier han til ANB.

– Forkastelig

– At en rødgrønn regjering, som i stor grad støtter seg på fagbevegelsen, foreslår å implementere et EU-direktiv som arbeidsgiversiden applauderer, er tankeløst og forkastelig, heter det i en uttalelse fra EL & IT-Forbundet onsdag.

– Dette direktivet vil være som å kople inn turboen i ferden mot et klassedelt samfunn hvor forskjellene mellom fattige og rike vil eskalere til høyder vi aldri hadde kunnet tenke oss kunne skje i vårt velferdssamfunn som er tuftet på ordnede arbeidsforhold og rettferdig fordeling, mener LO-forbundet.

Det slås fast at faste ansettelser, organisasjonsfrihet og kollektive avtaler er grunnpilaren i trepartssamarbeidet.

– Med midlertidige ansettelser i vikarbyråer vil fagbevegelsen etter hvert smuldre bort. Det er svært vanskelig å få en tillitsvalgtordning til å fungere i slike firmaer, og rekrutteringen vil for en stor grad basere seg på utenlandsk billig arbeidskraft som har vanskelig for å stå opp for sine rettigheter. Dette vil i sin tur føre til at rekrutteringen av nye medlemmer vil stoppe opp, frykter EL & IT-Forbundet. (ANB)

EUs vikarbyrådirektiv slår først og fremst fast at arbeidstakere som leies inn fra bemanningsbyråer skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som om de var fast ansatt i bedriften. Mange steder i Europa, spesielt der arbeidsforholdene og reguleringen av vikarbruken ikke er av samme karakter som her i landet, ser man på dette likebehandlingsprinsippet som en seier.

Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere.

Kritikerne i mange LO-forbund mener direktivet vil bety økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, samt en svekkelse av både ansettelsesvernet og retten til faste ansettelser. (ANB)

Annonse
Annonse

EUs vikarbyrådirektiv slår først og fremst fast at arbeidstakere som leies inn fra bemanningsbyråer skal ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår som om de var fast ansatt i bedriften. Mange steder i Europa, spesielt der arbeidsforholdene og reguleringen av vikarbruken ikke er av samme karakter som her i landet, ser man på dette likebehandlingsprinsippet som en seier.

Direktivet skal også bidra til å anerkjenne vikarbyråene som arbeidsgivere.

Kritikerne i mange LO-forbund mener direktivet vil bety økt bruk av vikarer og midlertidig ansatte, samt en svekkelse av både ansettelsesvernet og retten til faste ansettelser. (ANB)