JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vi overvåkes over alt

– Norge er nå den nest mest teleovervåkede nasjon i verden, sier Datatilsynets direktør Georg Apenes. - Det er bare britene som er mer overvåket enn oss.

Datatilsynet er bekymret over det økte antall overvåkingskameraer som plasseres nær sagt over alt. Sentrale deler av Oslo er kartlagt.

– Innenfor Ring to i Oslo er det cirka 1.000 kameraer. Bare på Oslo S er det rundt 400 kameraer, sier overingeniør Stein Erik Vetland i Datatilsynet.

Mangler kontroll

Svært mange av de som setter opp overvåkingskameraer melder ikke fra til Datatilsynet, selv om de har plikt til det. En undersøkelse gjort i Smalgangen på Grønland i Oslo viser at hele 91 prosent av virksomhetene ikke hadde meldt fra at de hadde satt opp kamera.

– Det er nok fare for at vi har manglende kontroll på dette, sier Vetland.

Apenes peker på at overvåkingsutstyr blir stadig billigere, mindre og lettere å få tak i, blant annet over internett.

– Det er ingen tvil om at overvåking er en vekstindustri, sier han.

Mest i Oslo øst

Datatilsynet foretok i september en undersøkelse av overvåkingskameraer plassert ut på Karl Johans gate, i Smalgangen på Grønland i Oslo øst og i Bogstadveien på Oslos vestkant.

– Den store forskjellen var at det var langt mer fasadeovervåking i Smalgangen, faktisk 100 prosent, mens den var langt mer sporadisk i Bogstadveien, sier fagdirektør Knut B. Kaspersen i Datatilsynet.

I Smalgangen hadde 41 prosent av virksomhetene kameraovervåking, mot 28 i Bogstadveien.

Mest overrasket er Kaspersen over at flere restauranter overvåket gjestene sine.

– På en restaurant var det hele åtte kameraer som overvåket gjester og tilsatte. De fleste vil vel vente en viss diskresjon på slike steder og ønske å sitte uforstyrret, sier han.

Falsk trygghet

I Karl Johans gate hadde 47 prosent av virksomhetene kameraovervåking, og det er litt færre enn Datatilsynet hadde trodd på forhånd.

– Men dessverre er det også her mye som er dårlig merket eller ikke meldt inn til Datatilsynet, sier Vetland.

Også på Karl Johan er det tett overvåking mot gata.

– Du kan nesten ikke ta et skritt på Karl Johan uten å være overvåket, sier Vetland.

Datatilsynet mener alle kameraene som settes opp gir falsk trygghet, og slett ikke bedrer sikkerheten for folk flest.

– En stor undersøkelse gjort av Scotland Yard viser at videoovervåking overhodet ikke påvirker publikums atferd. Dette bekreftes av undersøkelser gjort i Norge, sier Georg Apenes. (©NTB)

Annonse
Annonse