JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bedre vern mot diskriminering

Hva er forbudt og hva er tillatt når det gjelder å diskriminere arbeidstakere på grunn av alder eller nedsatt funksjonsevne?

Spørsmålene vil bli reist under en konferanse i regi av Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) i Oslo 26. oktober. Der vil også Hans Petter Graver presentere det nye lovforslaget mot diskriminering, et forslag som nå er ute til høring med svarfrist ved utgangen av året.

Eldre ansatte utsatt?

Konferansen i oktober er målrettet mot jurister og andre med engasjement omkring diskriminering i arbeidslivet, enten det dreier seg om diskriminering av eldre arbeidstakere eller ansatte med funksjonshemninger. Samtidig vil det bli gitt en oversikt over saker som LDO har til behandling, hvordan diskrimineringssaker blir behandlet av domstolene og det fremtidige diskrimineringsvernet. Les mer om konferansen

Diskriminering og likestilling handler ikke bare om kjønn, men også om etnisitet, funksjonsevne, seksuell orientering, alder og politisk og religiøst livssyn. Graverutvalget foreslår en styrket og samlet lov mot diskriminering.

En mer helhetlig lov

– For 30 år siden fikk vi likestillingsloven, som satte forbud mot diskriminering på grunn av kjønn. Diskriminering og likestilling handler ikke lenger bare om kjønn, men også om etnisitet, funksjonsevne, seksuell orientering og alder., sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

– Å se disse grunnlagene i sammenheng, og å samle reglene om alle former for diskriminering i én lov, er derfor et viktig skritt. En ny samlet diskrimineringslov vil være ett av flere virkemidler i regjeringens arbeid for likestilling og mot diskriminering, sier Anniken Huitfeldt.

Utvidet vern mot diskriminering

Graver-utvalget går inn for å utvide vernet mot diskriminering på grunn av seksuell orientering og politisk syn til å gjelde også på alle områder og ikke bare i forhold til arbeid og bolig som i dagens lovverk. Utvalgets flertall foreslår at loven også skal gi et vern mot særlig irimelig eller usaklig forskjellsbehandling av eksempelvis overvektige, personer med omsorgsoppgaver, rusavhengige, straffedømt eller transpersoner.

Forslaget innebærer også et sterkere diskrimineringsvern på grunn av alder.

Annonse
Annonse