JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nordmenn: Trygdemisbruk er umoralsk

Ni av ti nordmenn mener trygdemisbruk er umoralsk. Dette viser en holdningsundersøkelse som er gjennomført for NAV.

linesch@lo-media.no

Ifølge NAVs nettsider ble undersøkelsen presentert på fagkonferansen Ut og stjæle trygd av Magne Fladby, direktør i NAV Kontroll og innkreving. Tallene viser at nordmenn fortsatt er svært negative til trygdemisbruk. – Vi gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i 2007, og vi ser fortsatt de samme holdningene blant nordmenn, sier Fladby til NAVs egen nettside . Trygdemisbruk er den handling som oppfattes som mest alvorlig i befolkningen: 98 prosent mener trygdemisbruk er meget eller ganske alvorlig, mens kun 1 prosent mener det er litt alvorlig. Ingen mener det ikke er alvorlig. Kvinner og eldre syns det er litt mer alvorlig enn menn og yngre.

Trygde- og dopingmisbruk

Deltakerne er bedt om å ta stilling til flere handlinger og gi alvor-karakteristikk på dem. Og doping blant idrettsfolk vurderes som nesten like alvorlig som trygdemisbruk. Videre følger det å oppgi uriktige opplysninger på selvangivelsen, å kaste avfall og søppel i naturen og å smugle inn sigaretter for å videreselge dem

Svart arbeid

Deltakerne har også tatt stilling til det å jobbe ”svart” og å benytte ”svart” arbeidskraft. Over 5 av 10 vurderer ”svart” arbeid som alvorlig. ”Flertallet i befolkningen vurderer dessuten det å jobbe ”svart” eller benytte ”svart” arbeidskraft som meget eller ganske alvorlig: henholdsvis 58 og 57 prosent, men det er verdt å merke seg at det også er 4 av 10 som vurderer disse handlingene som litt alvorlig eller ikke alvorlig i det hele tatt. Med andre ord er det langt større uenighet rundt alvorligheten til disse to handlingene sammenlignet med de andre undersøkte forholdene”, heter det i rapporten fra Synovate Norge som har gjennomført undersøkelsen for NAV. Kvinner og eldre ser mest alvorlig på å jobbe svart eller benytte svart arbeidskraft. Personer i Oslo syns det ikke er så alvorlig som resten av befolkningen i Norge. Det er små forskjeller fra undersøkelsen i 2007.

Høy legitimitet

Resultatene viser at et stort flertall av nordmenn har en klar og negativ holdning til trygdemisbruk. Over 9 av 10 er helt eller delvis enig i påstander der trygdemisbruk omtales som usolidarisk, umoralsk, kan likestilles med tyveri og at det påvirker velferdsordninger negativt. Undersøkelsen viser også at nordmenn opplever trygdeordninger som en trygghet. 94 prosent av de spurte mener arbeidet med å bekjempe trygdemisbruk bør ha høy prioritet hos myndighetene og 92 prosent mener at misbrukerne bør få streng straff. – Vi mener dette viser at arbeid mot trygdemisbruk har høy legitimitet i befolkningen, sier Fladby.

NAV har så langt i år anmeldt 946 personer for trygdemisbruk for til sammen 107 millioner kroner. Flest anmeldelser finner vi for dagpenger og attføringsytelser.

Annonse
Annonse