JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Da Trygve Lie nedla grunnsteinen

24. oktober er det 60 år siden LOs første advokat, Trygve Lie, la ned grunnsteinen til FNbygningen i New York. Lie huskes oftest for FN og utenriksministerjobben, men er blitt litt glemt for sitt egentlige virke: LO-advokaten.

"Snekkersønnen fra Grorud" ble FNs første generalsekretær - og var LOs første ansatte jurist. Lie forhandlet blant annet frem Hovedavtalen av 1935, og som minister i Nygaardsvold-regjeringen ble han Norges utenriksminister under den siste del av krigen. FN-jobben gav Lie avgjørende innflytelse over utformingen av verdensorganisasjonen. Blant annet er det takket være Lie at FN ligger i New York og sentralt på Manhattan.

"Her skal FN ligge"

– Det var slett ikke sikkert i 1946, da man snakket om en "fredslandsby" i Conneticut, og mange andre løsninger enn det FN-bygget som står idag. FN-bygget i New York må kunne tilskrives Lies ære, sa Guri Hjeltnes til fagbladet Juristkontakt i sommer. Hjeltnes skriver på en biografi om Trygve Lie. Den utkommer neste år.

24. oktober i år er det nøyaktig 60 år siden grunnsteinen til FN-bygget ble lagt ned, på tomten der Lie hadde forhandlet frem en avtale om det. Da Lie kom til jobben i 1946 måtte han leie et møterom her og en skole der, men til han klarte å skaffe en tomt fra New Yorks ordfører, i det gamle slakterområdet. Milliardæren John Rockefeller var sponsor til byggingen . I 1952 stod hovedkvarteret ferdig, og dermed ble FN i New York.

Advokat i LO fra 1922

Mange tror Trygve Lie først dukker opp i 1940, men han var i LO siden 1922. LO-årene var hans formative år. Han hadde rundt 100 saker i året. LO var veldig skeptiske til å hyre en advokat i første omgang. Men etter å ha regnet ut hva det kostet å leie private advokater, fant LO ut at det lønte seg å ansette egen.

I perioden 1922-1935 håndterte han 1100 saker for LO, i retten eller i konfliktråd. Hans spesialitet var opptøyer og injurier, og han var advokat i flere av de store sakene i den norske klassekampen i mellomkrigstiden, som Folldalskonflikten og Menstad-saken.

En handlekraftig LO-jurist

– Han blir jo elsket. Hans lange foredrag og oppsummeringer blir sitert i helhet i avisene. Selv om han er ung, han er i 30årene, ser man i brevene en trygg yrkesmann som er ute på arbeidsplassene, skaffer lønnsforhøyelser, ordner påslag i lønn, forhandler forlik og anker dommer - alt i den korrekte lingoen. Kort sagt er det en handlekraftig mann. Og årene som LO-jurist er hans grønne år, sa Hjeltnes til juristmagasinet om Lies LO-periode.

LO-advokaten Lie satte sitt preg på LO på 20-tallet, Norge på 30-tallet og verden på 40-tallet.

Sovjet nedla veto

Lie sørget for at generalsekretæren fikk visse politiske initativesrettigheter som posten har den dag i dag ikke bare er administrativ. I løpet av hans ledertid fikk han både Israels opprettelse, Hellas sitt FN-medlemskap, Kinas kommunistrevolusjon og Korea-krigen som vanskelige utfordringer. Korea-krigen kostet ham vervet. Lie støttet sanksjonene mot angriperen, Nord-Korea, og FNs forsvar for Sør-Korea. Etter dette ble han lagt ned veto mot av Sovjetunionen og i november 1952 ba Lie selv om å få gå av. Han ble erstattet av Dag Hammarskjöld.

Trygve Lie døde på Geilo i 1968.

Annonse

Flere saker

Annonse