JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Selvaagbygg-gutta vant

Selvaagbygg AS har tapt saken i Oslo tingrett. Dermed er oppsigelsene til de seks bygningsarbeiderne ugyldige. Dommen er enstemmig.

Bygningsarbeiderne, Fellesforbundet og LO vant dermed saken på alle punkter. Selvaagbygg må trekke oppsigelsene og betale saksomkostningene.

Arbeiderne fikk tilkjent tapt arbeidsfortjeneste på rundt 22-23.000 kroner hver, blant annet for de tre dagene de satt i rettssalen.

– Bekreftet vårt syn

Gleden var stor hos bygningsarbeiderne i Selvaagbygg og deres hovedtillitsvalgt Kåre Berg da dommen ble kjent sent i går kveld.

– Dette er en stor seier for de seks gutta som gikk til sak mot Selvaagbygg, og en stor seier også for de andre ansatte i firmaet. Det at dommen var enstemmig, er for oss med på å bekrefte at vårt syn i saken var riktig, sier den hovedtillitsvalgte til magasinett.org, Magasinet for fagorganisertes nettavis.

– Subjektive vurderinger

– I dommen er det lagt vekt på at kompetansekartleggingen i stor grad var basert på skjønnsmessige og subjektive vurderinger, noe som stemmer godt overens med klubbens og de oppsagtes oppfatning av metoden som ble brukt. Vi må bruke de nærmeste dagene videre nå på å finlese dommen sammen med vår advokat, understreker Kåre Berg.

– Det har vært en tøff tid for de involverte og deres familier, og det var en sann glede å ringe rundt i går kveld og fortelle at de har vunnet saken. Å gå til sak mot sin egen arbeidsgiver er en stor påkjenning. Det står respekt av det å tørre å ta en sånn kamp, poengterer Berg.

– Gutta viste mot og styrke

– Alle de seks oppsagte har vist både mot og styrke til å stå løpet ut. Underveis i prosessen har de fått mye god støtte fra kolleger, både i Selvaagbygg og ellers i fagforeninga. All støtte har vært viktig og gitt de seks gutta motivasjon til å stå på videre. Vi i klubben vil rette en stor takk til de seks gutta som har stått på kravet, både for sin egen del og for oss andre fagorganiserte, sier han.

Takker for støtten

– Både klubben og de seks oppsagte vil sende en varm takk til alle som møtte opp på fanemarkeringen foran tinghust da rettssaken startet. Det må i tillegg sendes en takk til alle som har støttet saken gjennom personlige uttalelser og kommentarer til artikler på magasinett.org, sier en takknemlig Kåre Berg.

– Klubben håper på et godt og konstruktivt samarbeid med ledelsen videre, for å sikre Selvaagbygg en god framtid. Det er mange utfordringer å ta tak i, både i gode og dårlige tider, minner den hovedtillitsvalgte om.

Kritisk til utvelgelsen

Oslo tingrett er særlig kritisk til metoden Selvaagbygg AS brukte for å "plukke ut" dem som ikke skulle være med videre:

"Slik kartleggingen foregikk, ble det ingen mulighet for de ansatte til å innrette seg etter bedriftens endrede behov eller til å kunne påvirke vurderingene utover det som skjedde i drøftelsesmøtene etter at kartleggingen for lengst var gjennomført", poengterer Oslo tingrett.

Manglet systemer for oppfølging

Retten bemerker ellers at bedriften ikke hadde noe system for oppfølging av de ansatte, som for eksempel medarbeidersamtaler. Selvaagbygg har avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtale) som innebærer blant annet gjennomføring av medarbeidersamtaler.

Hvilke kompetanse?

Klubben markerte tidlig at fremgangsmåten bedriften valgte, ikke hadde klubbens tilslutning, heter det i dommen. Retten stiller spørsmål ved om ikke bedriften i den situasjon skulle tydeliggjort hvilken kompetanse de var ute etter og presentert dette for de ansatte.

– Saklighetskriteriet ble krenket

Retten er kommet til at "Selvaagbygg med sitt omstillingsbehov hadde saklig grunn til å fravike ansiennitet ved utvelgelse av arbeidstakere som skulle sies opp ved nedbemanning, men at fremgangsmåten som ble benyttet, innebar at saklighetskriteriet ble krenket". Det medfører at oppsigelsene av de seks bygningsarbeiderne må kjennes ugyldig, heter det i dommen.

– Vil få konsekvenser for andre

Åge Limbodal, leder av Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus, er "godt fornøyd med at vi fikk rettens medhold i en så viktig sak".

– Retten har slått fast at Selvaagbyggs kompetansekartlegging av sine ansatte ikke ga saklig grunnlag for å fravike ansienniteten, understreker Limbodal overfor magasinett.org.

– Denne dommen vil også få konsekvenser for behandlingen av oppsigelsessaker i andre selskap, er Fellesforbundets distriktssektretær overbevist om.

– Utvilsomt tapt

Selvaagbyggs administrerende direktør Jon-Erik Lunøe aksepterer at selskapets ledelse ikke vant fram med sin håndtering av nedbemanningsprosessen.

– Selvaagbygg har utvilsomt tapt denne saken. Samtidig har vi faktisk fått medhold i at vi med vårt omstillingsbehov hadde anledning til å fravike ansiennitet ved utvelgelse av arbeidstakere som skulle sies opp ved nedbemanning, poengterer han overfor magasinett.org.

– Dette er en viktig sak for oss å få bekreftet, samtidig som vi registrerer rettens krav til hvordan å kunne gjennomføre en forsvarlig vurdering og utnevnelse av overtallige. Prinsipielt har derfor retten bekreftet at forholdene Selvaagbygg opplever er saklig grunn til avvik av ansiennitet i Hovedavtalens §9-12, mener Lunøe.

– Viktig lærdom for Selvaagbygg

– Retten mener derimot at kompetansekartleggingen og kartleggingsskjemaene inneholdt flere subjektive kriterier, og at måten det ble gjennomført på dermed ikke var egnet til utvelgelsen av overtallige. Dette er viktig lærdom for oss framover, presiserer direktøren og tilføyer:

– Vi skal nå lese dommen grundig før vi bestemmer oss for hva vi skal gjøre videre. I mellomtiden er saksøkerne arbeidstakere i Selvaagbygg, og vi skal selvsagt fortsette å behandle disse på lik linje med våre andre arbeidstakere.

– Gikk mest om prinsippet

– Saken har for oss handlet mest om prinsippet for å kunne avvike ansiennitet, og på det punktet har vi fått medhold, mener Jon-Erik Lunøe overfor magasinett.org

– Det er utvilsomt at vi uansett bør fortsette en god dialog med tillitsmannsapparatet om hvordan vi sammen skal jobbe videre med å kunne opprettholde og forsterke vår konkurranseevne, samtidig som vi ivaretar ansattes rettigheter på en god og forsvarlig måte, sier Selvaagbyggs toppsjef.

– Vi har lært mye av dommen - ikke minst viktigheten av å følge opp medarbeidere systematisk, lover Lunøe.

Annonse

Flere saker

Annonse