JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konduktør vant over NSB

Før jul i fjor fikk overkonduktør Jan Arve Wikstrøm avskjed etter 35 år i NSB. Med Norsk Jernbaneforbund i ryggen, og god kollegastøtte, vant han over sin arbeidsgiver og er nå tilbake på jobb.

nina.hanssen@lomedia.no

Domslutningen fra Trondheim tingrett 28. september er krystallklar.

”Avskjeden av Jan Arve Wikstrøm er ugyldig og NSB BA plikter å betale 240 000 kroner i erstatning samt 110 750 kroner i sakskostnader.”

Han fikk også medhold etter tvisteloven, og kunne gå tilbake til sin gamle arbeidsplass 12. oktober og stå i stillingen til saken var endelig avgjort og dommen rettskraftig.

Nå har NSB varslet at de ikke anker, så Wikstrøm er tilbake i arbeid med hevet hode. Slutning i tvistekjennelsen var dessuten at arbeidsgiver pliktet å betale 10 000 kroner i sakskostnader også der.

Stolt av NJF.

Opplysningssekretær Arne Drabløs har hatt ansvar for å følge opp sitt medlem. Det har blitt mange turer til Trondheim siste året. I dag er han både glad og stolt over at de vant fram etter en lang prosess.

– Det er sjelden at vi i Norsk Jernbaneforbund går rettens vei, men denne saken var veldig spesiell og alvorlig. Han ble beskyldt for underslag. Man kødder ikke med arbeidsfolk, sier Drabløs.

Ulik praksis.

Drabløs forteller at NSB har en ordning der hver konduktør disponerer en viss sum vekslepenger til bruk i billettsalget, men at dette vekselbeløpet varierte gjennom tjenestetiden og det var ulik praksis.

De siste årene har arbeidsgiver utarbeidet nye rutiner for oppbevaring av veksel, oppgjørspenger og andre verdisaker.

Informasjon om nye rutiner ble sendt ut i 2007, men praksis blant konduktørene var veldig forskjellig.

Noen hadde pengene på egen konto eller de oppbevarte veksel sammen med private midler.

Drabløs forteller at flere konduktører sluttet helt å ha veksel med seg etter at de nye betalingsterminalene ble innført.

Wikstrøm var registrert med en beholdning på 7000 kroner, men hadde satt disse inn på en egen konto. Han ble midlertidig tatt ut av tjenesten fordi han ikke kunne vise fram veksel ved en kontroll, og ble som følge av dette sykemeldt.

Resultatløse forhandlinger.

NJF fikk i stand et forhandlingsmøte 9. januar der representanter fra arbeidsgiverne, forbundet og Jan Arve Wikstrøm var tilstede. Målet var å finne en løsning.

Hvis dette ikke lot seg gjøre, varslet NJF at de ville kjøre saken i rettsapparatet, og krevde også lønn fra avskjedighetstidspunktet til en eventuell dom forelå.

– Vi pekte blant annet på at rutinene i forhold til vekselbeholdning var endret, men at det var forskjellig praksis på ulike steder. Ledelsen hadde ikke gitt advarsel eller påpekt forholdet før revisjon. Arbeidsgiver ville ikke endre sin beslutning om avskjed, forteller Drabløs.

Det var en stor belastning for NJF-medlemmet, som da var langt nede. Da tok NJF kontakt med advokat Karl Inge Rotmo i LO Midt Norge.

– Rotmo gjorde en fantastisk jobb. Rettsaken varte i to dager, og sjelden har jeg vært så stolt over forbundet mitt. Kollegastøtten var helt fantastisk. Det var faktisk rørende, sier Drabløs.

Nå håper han at arbeidsgiver har lært en lekse og ikke gjør samme tabben igjen.

– Vi kan alle lære noe av denne saken. Arbeidsgiverne burde ha lyttet til oss på møtet i januar. Da kunne de også unngått rettssak. De burde forstått at de ville tape, og jeg mener deres behandling av konduktøren står til stryk. NSB bør i alle fall gå igjennom sine rutiner for veksel på nytt. Dagens rutiner holder ikke mål, sier Arne Drabløs.

NSB tar dommen til etterretning, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, sier kommunikasjonssjef Anne Haabeth Rygg i NSB.

Annonse
Annonse