JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Situasjonen ute av kontroll

Høyres Michael Tetzschner etterlyser mer politi i gatene i Oslo for å avverge overfallsvoldtekter.

Han mener situasjonen er ute av kontroll.

Under en interpellasjonsdebatt i Stortinget torsdag sa Tetzschner at antallet overfallsvoldtekter har økt dramatisk og at det ikke er politiets skyld at de er underbemannet. I Oslo har det i år vært 48 overfallsvoldtekter og tendensen er økende. I Stockholm og København er tallet lavere og tendensen fallende.

– Les også: – Behov for helhetlig innsats, sier Faremo

Tetzschner utfordret justisminister Grete Faremo (Ap) til å bruke mer frivillig vakttjeneste, flere sivile for å frigjøre politi til gatepatruljer, seniorer som har relevant erfaring og private klinikker for å få raskere DNA-analyser.

– Vi må også møte den utfordringen at 65 prosent av voldtektene blir utført av menn med fremmedkulturell bakgrunn, sa Oslo-politikeren. Han mente at det høye tallet på voldtekter, og særlig overfallsvoldtekter, viser at dagens tiltak ikke er tilstrekkelige.

Faremo viste til at det fra begynnelsen av november har vært dobbelt så mange patruljer ute i Oslos gater i helgene, at volds- og sedelighetsavsnittet ved Oslo politikammer har fått ti nye stillinger og at en egen voldtektsgruppe ved Kripos får fire nye stillinger i 2012 og vil telle 16 personer.

– Les også: Siktet for seks voldtekter

Justisdepartementet vurderer også å senke straffegrensen som åpner for å ta en DNA-prøve. I dag må en person ha gjort seg skyldig i en forbrytelse som gir minst 60 dagers straff, for at politiet skal kunne ta en DNA-test.

– Vi intensiverer innsatsen i Oslo på en rekke områder, med både styrket politinærvær og mer forebyggende arbeid. Vi vurderer også å sette ned en interdepartemental arbeidsgruppe for å evaluere tiltakene, opplyste justisministeren. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse