JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Flere statsansatte betyr bedre tjenester

Det er blitt 12.000 flere statsansatte i løpet av de fire siste årene, da 112 statlige etater, direktorater, tilsyn og institusjoner har økt antallet ansatte. Dette gleder LO leder Roar Flåthen og LO Stats leder Morten Øye seg over, mens opposisjonen advarer.

nina.hanssen@lomedia.no

Tidligere finansminister, Per-Kristian Foss (H), advarer mot den kraftige veksten i staten. Han sier til Aftenposten i dag at koblingene mellom de rødgrønne og fagbevegelsen er en hemsko for fornyelse. (Se saken: Stadig flere lønnes av staten)

Foss mener fagbevegelsen er vanetenkende, og prøver å stoppe fornyelse i offentlig sektor. Selv ville han kuttet i Jernbaneverket og Kystverket.

Utspillet får LO Stats leder Morten Øye til å riste på hodet.

Typisk Høyreretorikk

– Høyrepolitiker Per Kristian Foss spiller på de samme mytene som høyrefolk har gjort siden tidenes morgen. FAFO rapporten ”Den nye staten”, om omfang og effekter av omstillingene i staten 1990 – 2004 (fra 2006), viser at endringsvilje og omstilling har vært gjennomført i stort omfang. Sågar mer enn i privatsektor, kommenterer Morten Øye.

Han mener Foss bare nører under myter om at det private er bedre enn det offentlige.

– Foss prøver å slå politisk gevinst på gamle myter og posisjonere seg fram mot valget i 2013. Men han har også et mål om å svekke fagbevegelsen med dette utspillet, sier han.

Øye mener at Faforapporten viser at mytene ikke stemmer med virkeligheten. Han mener at både fagbevegelsen og de statsansatte er omstillingsvillige, så lenge prosessene er gode.

Fornyelse

Øye trekker frem endringer i skatteetaten og Statens kartverk som gode eksempler på at staten fornyer, og utvikler seg.

– Statens Kartverk økte med 1476 stillinger fordi politikerne vedtok et borettsregister og oppgaven med tinglysninger i fast eiendom ble overført fra domstolene til Statens kartverk. Dette viser stor evne til fornyelse, sier han.

Blant de andre som øker, er statlige høyskoler, politiet, Utlendingsdirektoratet (UDI), Nav, skatteetaten, Statens innkrevingssentral og departementene i regjeringskvartalet i Oslo.

– Foss er glemsk

LO leder Roar Flåthen er også forundret over Per Kristian Foss utspill.

– Når Foss angriper kontakten mellom fagbevegelsen og regjeringen, glemmer han at det er trepartssamarbeidet og den norske modellen som har gitt Norge et konkurransefortrinn i internasjonal sammenheng. Hadde den politikken som Foss ønsker mer av, vært gjennomført i forkant av finanskrisen, hadde ikke Norge hatt like gode muligheter til å håndtere krisen som vi har hatt, påstår Flåthen.

LO-lederen er glad for at de rødgrønne øker antall statsansatte. Han mener at denne økningen viser at den rødgrønne regjeringen prioriterer offentlig sektor og velferdsproduksjon framfor skattelette og privatisering.

– Når vi ser på hvor veksten har kommet, for eksempel innenfor NAV, politiet og barnevernet, forteller det at dette er en vekst som betyr noe for hverdagen til enkeltmennesker, sier han.

Flåthen legger til at når veksten også har kommet innen veivesenet og utdanningsinstitusjonene, er det en investering som kommer næringslivet til gode.

– Dette er framtidsrettet politikk som bidrar til samspill mellom offentlig sektor og privat næringsliv. Det i tråd med Soria Moria, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse