JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny regjering klar

Jens Stoltenberg kom klokken 11.30 ut på Slottsplassen sammen med sin nye regjering.

I departementene som skifter statsråd, blir det nøkkeloverrekkelser fra klokka 14, opplyser Statsministerens kontor.

Tirsdag morgen kunne mediene presentere den nye regjeringskabalen slik den sannsynligvis blir når Jens Stoltenberg trår ut på Slottsplassen med de nye statsrådene.

Mandag ettermiddag ble det kjent at veteranen Sigbjørn Johnsen (Ap) blir ny finansminister. Grete Faremo (Ap) skal ta over som forsvarsminister. Hanne Bjurstrøm (Ap) fra Oslo som ny arbeidsminister og Rigmor Aaserud (Ap) fra Gran som ny fornyings- og administrasjonsminister er de to siste navnene som er nevnt.

Jokere til sist

En rekke navn er nevnt i lekkasjer og trukket fram i spekulasjoner rundt regjeringskabalen de siste dagene, men Bjurstrøm og Aaserud er nye i kortstokken.

Bjurstrøm er født i 1960 og er utdannet jurist. Hun jobber som spesialrådgiver i Miljøverndepartementet, der hun har rollen som Norges forhandlingsleder i de internasjonale klimaforhandlingene.

Aaserud (49) er nyvalgt som representant fra Oppland på Stortinget. Hun har vært statssekretær i Helsedepartementet fra 2005 og er tidligere ordfører i Gran kommune.

Comeback

I Stoltenbergs fornyede mannskap er det også plass til to statsråder som gjør comeback:

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen (59) blir ny finansminister når Ap overtar dette tunge departementet etter SV, og Grete Faremo (Ap) tar over som forsvarsminister. Dette meldes nå uten forbehold av flere medier.

De andre nykommerne i det rødgrønne mannskapet er ifølge Dagsavisen og Aftenposten i tråd med det som er nevnt av flere andre medier de siste dagene: fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap), samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

Begge avisene melder også at Lysbakken i tillegg får ansvar for integrering.

Dessuten meldes det at Tora Aasland (SV) får fortsette som statsråd for forskning og høyere utdanning.

Miljøskifte på gang?

Ifølge Dagsavisen forsøkte Stoltenberg å få Kristin Halvorsen til å fortsette som finansminister, men hun skal ha presset på for å bli kunnskapsminister etter at SV etter valget knallhardt har prioritert å gå for de departementene som de mener profilerer partiet best. Det betyr at partiet nå har statsrådene med ansvar for barn, utdanning, miljø, bistand og likestilling.

Ifølge Dagsavisen er det imidlertid ikke sikkert at Erik Solheim sitter perioden ut med ansvar både for bistand og miljø. SV skal vurdere å hente inn Inga Marte Thorkildsen som miljøvernminister når hun kommer tilbake fra fødselspermisjon, som trolig starter rundt juletider.

Plassbytte for Sp

For øvrig er det enighet i mediene om at Jonas Gahr Støre (Ap) fortsetter som utenriksminister og Knut Storberget (Ap) som justisminister. De fire Sp-statsrådene fortsetter. Men ifølge Aftenposten.no bytter kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa plass med Sp-leder Liv Signe Navarsete og blir samferdselsminister.

Terje Riis-Johansen fortsetter som olje- og energiminister og Lars Peder Brekk som landbruksminister. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse