JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Hopper etter Wirkola

Professor Frank Aarebrot mener Sigbjørn Johnsen har gode forutsetninger til å ta over som finansminister etter Kristin Halvorsen.

kjell.werner@anb.no

– Å ta over som finansminister etter henne vil være som å hoppe etter Bjørn Wirkola. Det er ikke rart at Jens Stoltenberg da børster støv av Sigbjørn Johnsen, som i denne sammenheng blir som skihopperen Toralf Engan å regne. Jeg mener Johnsen er et veldig godt valg, sier Aarebrot til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Svekker det SV at Kristin Halvorsen nå velger utdanning framfor å fortsette som finansminister?

– Nei, men nå velger SV å jobbe på samme måte som Sp har gjort de fire siste årene. Kristin Halvorsen vil nå få større rom til å profilere seg som SV-leder. På den annen side var det riktig av Halvorsen å bli finansminister da SV for første gang gikk inn i regjering. Men nå har Halvorsen bevist at SV kan styre landets finanser. Han peker på at Johnsen har ledet utredningen av det nye pensjonssystemet og dermed kjenner utfordringene i norsk politikk godt.

– I tillegg har han fartstid fra styret i Norges Bank og vet dermed godt hvordan sentralbanksjefen tenker. Vi må forvente at Johnsen nå strammer inn i framtidige statsbudsjetter. Det vil han gjøre med både sjarm og en god politisk nese, sier Aarebrot.

Ap-dominert

– Med de nye statsrådene framstår regjeringen til Jens Stoltenberg som trygg og god, sier Aarebrot. Han viser til at Stoltenberg nå har hentet inn tre statsråder fra Gro Harlem Brundtlands tid; Grete Faremo, Sigbjørn Johnsen og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

– Regjeringen framstår nå som klart mer Ap-dominert. På den annen side velger både SV og Sp å satse på sine hjertesaker, sier professoren i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

Han mener at Ap samtidig synliggjør at partiet har litt problemer med å få fram nye talenter.

– Jeg mener at Grete Faremo har fått et relativt lett departement, sier professoren og legger til at han hadde ventet henne som ny helseminister i stedet.

– Men Faremo er godt planet på Arbeiderpartiets høyreside, og hun vil kunne gjøre en god jobb som forsvarsminister, sier han.

Er skuffet

Han er skuffet over at den rødgrønne regjeringen ikke har klart å flytte ut statsinstitusjoner, slik Høyre-mannen Viktor Normann gjorde.

– Jeg tror neppe at en fornyingsminister fra Gran på Hadeland vil klare å gjøre det heller, sier Aarebrot og sikter til Rigmor Aasrud som nå overtar denne posten.

Helseministeren er han derimot mer sikker på.

– Anne-Grete Strøm-Erichsen er en god administrator og en typisk allround-politiker som tidligere har bestyrt Bergen. Hun vil sikkert være god å ha for Stoltenberg på posten som helseminister, sier professoren, som for øvrig også er Ap-medlem.

Aarebrot mener det er veldig fornuftig å skille asylpolitikken fra innvandringspolitikken mer fra hverandre.

– Det er naturlig å legge asyljobben til Justisdepartementet og la et annet departement få ta seg av integreringen. Å avvise folk dreier seg om justis, mens integrering i stor grad handler om rettigheter på samme måte som likestilling, sier Aarebrot.

SVs Audun Lysbakken blir ny likestillingsminister og får altså samtidig oppgaven med å integrere våre nye landsmenn. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse