JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldre vil fortsette i jobben

En av to arbeidstakere vil fortsette å jobbe etter at de har oppnådd rett til pensjon. Eldre gleder seg mest til å gå på jobben.

Og i tillegg: de eldre mestrer også arbeidsoppgavene best, fremgår det av Seniorpolitisk barometer for 2009. Dette er en måling i regi av Senter for seniorpolitikk (SSP), som viser holdninger til seniorer.

Selv ikke finanskrisa har endret lederes og ansattes holdning til seniorer (60+) og eldre (50+) i arbeidslivet, men den positive utviklingen til innstilling overfor seniorer opplevde en stagnasjon i fjor. Undersøkelsen avdekker også en liten nedgang i viljen til å ansette seniorer og eldre.

Stort potensiale

Undersøkelsen blant yrkesaktive viser at 50 prosent av alle arbeidstrakere og 67 prosent av ansatte over 60 år kan tenke seg å jobbe etter at de har rett til pensjon. Dermed imøtekommes dem som ønsker å oppheve aldersgrensen på 70 år slik den er nedfelt i Arbeidsmiljøloven.

– Dette viser at det åpenbart er et betydelig potensiale for norsk arbeidsliv å legge til rette for at de som ønsker det, kan fortsette å jobbe etter at de har rett til pensjon, sier Åsmund Lunde i SSP.

Gleder seg til iobben

I tillegg viser barometeret at 79 prosent av arbeidstakerne på 60 år og eldre sier at de alltid gleder seg til å gå på jobb. Kontrasten til yngre arbeidstakere er stor. Bare 56 prosent av arbeidstakerne under 30 år sier at de alltid gleder seg.

– Dette er solide tall som viser at det er lønnsomt å satse på eldre arbeidstakere. Undersøkelsen slår hull på myten om at motivasjonen går ned parallelt med antall år i arbeidslivet, sier Åsmund Lunde.

Seniorpolitiske helter

En forutsetning for å bli lenger i jobb og trives i den, kan være at man føler at man mestrer arbeidsoppgavene.

63 prosent av de spurte over 60 år eller eldre sier at der mestrer arbeidsoppgavene meget godt. Gjennomsnittet ligger på 53 prosent. Lavest ligger ansatte under 30 år.

– Seniorpolitisk barometer har avdekket at holdningene til seniorarbeidstakere gradvis har blitt bedre. Det mest interessante ved årets barometer er ikke enkeltfunn, men at funnene viser robuste holdningene og er i liten grad påvirket av finanskrisa, sier Erik Dalen i Synovate, som har utført undersøkelsen.

Ligger i en skuff

Til nå ikke offentliggjort materiale viser at det er forskjeller i syn på eldre arbeidstakere blant ledere og ansatte i bedrifter med og uten IA-avtale og vedtatt seniorpolitikk, selv om seniorpolitiske formuleringer oftest havner i en skuff. Det fremgår også av svarene på spørsmål om eldre arbeidstakere bør vike plassen for yngre at 27 prosent er enige i dette, mens 62 er uenige. Her spiller nok kunnskap om ansiennitetsbestemmelsene i Hovedavtalen inn uten at dette kan leses ut av undersøkelsen. Det ble ikke stilt spørsmål om faglig medlemskap.

Eldre viker ikke plassen

Det var spesielt arbeidstakere under 30 år, som var enig i påstanden om at eldre bør vike plassen for yngre. Årsaken til dette kan være at yngre har kort ansiennitet og dermed mer utsatt ved nedbemanning.

Årets seniorpolitiske barometer består av to deler. Den ene gjelder holdninger til eldre og seniorer blant den yrkesaktive befolkningen, mens den andre går direkte på ledere i arbeidslivet, både i privat og offentlig sektor.

Annonse

Flere saker

Annonse