JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO i Colombia med norsk støtte

– LO skal fortsette med å følge opp frihandelsavtalen med Colombia, sier LOs 1. sekretær Ellen Stensrud

– LO har tidligere protestert sterkt mot denne avtalen og krevde offentlig høring nå sist under LO-kongressen i mai, men kravet ble avslått av Nærings- og handelsdepartementet fordi departementet mente at avtalen var uproblematisk, sa Ellen Stensrud under konferansen Olje for utvikling i regi av Industri Energi i Stavanger.

Les mer om konferansen Olje for utvikling

Fagorganiserte myrdes

Under denne konferansen rettet representanter for fagbevegelsen i Colombia skarp kritikk mot at norske myndighet har signert EFTAs frihandelsavtale med landet. Denne avtalen er ennå ikke godkjent av Stortinget.

Colombia anses som et av verdens fagligste land for fagorganiserte. Der ble 49 tillitsvalgte drept i 2007, en økning på 10 i forhold til året før, mens det ble drept 44 fagorganiserte i fjor i tillegg til et utall lemlestede og trakasserte.

Ingen rettigheter

– Fagbevegelsen har ingen rettigheter i Colombia. Derfor er LOs rolle svært viktig i vår kamp mot vold og brudd på grunnleggende faglige rettigheter. Vi ber nå den norske regjeringen si nei til frihandelsavtaler med land som bryter menneskerettigheter og faglige rettigheter, påpekte Jorge Gamboa, en av lederne i den største colombianske landsorganisasjonen CUT.

Colombiansk fagbevegelse mener at de kommersielle interessene erstatter politikken i landet. Regimet til president Alvaro Uribe vil bruke en frihandelsavtale for alt den er verdt som et bevis på at Norge oppfatter Colombia som et demokratisk land.

Verstingland

Colombia regnes som et av verstinglandene når det gjelder brudd på menneskelige og faglige rettigheter og er en gjenganger i rapporter om disse forholdene enten de er utarbeidet av ILO, FNs arbeidsorganisasjon, eller IFS, den verdensomspennende faglige organisasjonen.

Øvrige verstingland er Fillipinene, Venezuela, Honduras, Nepal, Irak, Nigeria og Panama. I disse landene ble fagorganiserte drept. I tillegg kommer navngitte land der fagorganiserte utsettes for drapstrusler, fysiske angrep og fengsling.

Annonse
Annonse