JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil at Norske Skog selger

Norske Skog er forpliktet til å snu hver stein for å hjelpe de ansatte på Follum. Staten kan bidra med penger til omstilling, sier næringsminsteren.

randi@lomedia.no

Ledelsen i Norske Skog måtte troppe opp hos Trond Giske i går onsdag. Næringsministeren hadde innkalt til samtale fordi han ikke kunne forstå hvorfor de vil legge ned Follum. Giske forlangte at også Follum-arbeidernes leder, Stein Roar Eriksen, skulle være med på møtet.

– Det er et dystert bilde som tegnes. En måte finanskrisa slår inn i Norge på. Bråstoppen i vekst rammer også etterspørsel etter papir, og skaper overkapasitet. Vi må ta Norske Skogs beskrivelse til etterretning – de har ikke egenkapital til å drive Follum videre.

– Bør strekke seg langt

Men vi vet også at de har en kjøper, Viken Skog, som er villig til å ta over. Da bør Norske Skog strekke seg svært langt for å bli enig om en realistisk pris og realistiske salgsvilkår ellers, sier næringsministeren.

– Norske Skog har nytt godt av gode inntekter fra Follum i mange år. Da skylder Norske Skog lokalsamfunnet å gjøre gjengjeld. Dette burde forplikte selskapet til å snu hver stein for å hjelpe de ansatte, mener Giske.

– Hva sa Norske Skogs folk til dette?

– De lytta til det, og forsikret at de ville forhandle videre med Viken.

Lover omstillingsmidler

– Har staten mulighet til å gripe inn for å hindre nedlegging?

– Ikke direkte. Fra statens side kan vi gå inn med penger og omstillingstiltak for å bidra til at hjulene holdes i gang på Follum. Bioenergiselskapet Zynergo fikk 140 statlige millioner for å komme i gang. Disse pengene ble ikke brukt, fordi man ikke fikk økonomi i selskapet. Men det viser at det fins penger og støttetiltak. Nå blir det opp til Norske Skog å snakke med Viken, så får vi se hvordan det går videre, svarer Giske.

Det som bekymrer ham, er at Ringerike har få alternative arbeidsplasser. Da Norske Skog la ned Union i Skien, skjedde dette nærmest midt i en industriklynge. Ringerike derimot er næringsfattig og har i tilllegg vært rammet av nedleggelser i Forsvaret.

Annonse

Flere saker

Annonse