JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever jobbtrening

Brannmenn kan trene midt i arbeidstida. Nå kommer det krav om at obligatorisk trening også må bli en del av arbeidsdagen for de fleste andre yrker.

Obligatorisk jobbtrening vil bidra til å redusere det omfattende og kostbare sykefraværet, hevder både fagforeninger og arbeidsledere.

– Uansett yrke vil tilbud om fysisk aktivitet gagne både arbeidstaker og arbeidsgiver, sier avdelingssjef beredskap Rolf S. Nordberg i Oslo brann- og redningsetat til Dagsavisen.

Mette Nord, medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet, er enig.

– Når man ser omfanget av muskel- og skjelettplager, bør man i det minste sette i gang forsøksprosjekter med fysisk trening i arbeidstida. Dette vil være aktuelt for de aller fleste yrker, mener hun.

Forbundsleder Knut Arild Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund, går enda lenger.

– Alle arbeidstakere, uansett yrke, bør få mulighet til å trene to-tre timer på jobb i løpet av uka. Dette bør følges opp med en årlig fysisk test med minstekrav til fysisk form.

– Stor samfunnsgevinst

Også Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, mener det er fornuftig med trening mens man er på jobb.

– Jeg er overbevist om at gevinsten vil være stor for samfunnet hvis mange, ja egentlig alle yrkesgrupper, får anledning til fysisk aktivitet i arbeidstida.

Politifolk kan allerede kombinere jobb og trening, i alle fall er det slik i en del politidistrikter.

– Noen får lagt fysisk trening inn i tjenesten, men i andre distrikter fungerer ikke dette i det hele tatt, forteller Johannessen.

– Samlet sett er ikke politiet i nærheten av situasjonen i brannvesenet, tilføyer han.

Brannmenn, blant annet i Oslo, skal og må trene en time hver eneste dag de er på jobb. Ved Bryn brannstasjon spiller de innebandy, fotball og volleyball, hvis de da ikke løfter vekter, tar en tur på tredemølla eller tester ut romaskinene.

Lavere fravær

– Brannmenn har et hardt arbeid som krever at de er i god fysisk og psykisk form, påpeker Nordberg.

– Sykefraværet hos brannmenn i Oslo er nå nede på 6 prosent, og det er lavt i forhold til resten av Oslo kommune. Jeg synes det er en god idé å la også andre yrkesgrupper få mulighet til bli sprekere og opparbeide et overskudd i arbeidstida.

Svenkerud er overbevist om at to-tre timer trening med lønn vil være veien å gå for å få ned sykefraværet blant ansatte i kriminalomsorgen.

– I dag er fraværet på langt over 15 prosent i enkelte avdelinger. Ansatte i bedre fysisk form vil både føre til at sykefraværet går ned og at de blir bedre skikket til å utføre jobben sin.

– Og to-tre timer trening i uka er nok?

– Hvis arbeidsgiver bidrar med to-tre timer er jeg overbevist om at det vil inspirere til egeninnsats i ytterligere noen timer på fritida, svarer Svenkerud.

Mette Nord ser mange fordeler ved obligatorisk jobbtrening.

– Dette vil både forhindre stress, sørge for avspenning og styrke muskulaturen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse