JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anbefaler tarifflønn til verdens kvinner

LOs nestleder Gerd Kristiansen mener kvinner i verden vil tjene mer på å kjempe for tariffavtaler enn minimumslønninger.

linesch@lo-media.no

Kristiansen deltok under verdenskonferansen for kvinner i regi av Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS) denne uken. Konferansen med tittelen ”Decent Work, Decent Life for Women” samlet 450 kvinner fra 150 land.

Finanskrisens konsekvenser på kvinners stilling i arbeidslivet var et naturlig tema, arbeidsvandring et annet, og også oppspill til neste års IFS-kongress i Canada.

Lønnsgap

- Finanskrisen er en katastrofe for jobber i mange sektorer. Kvinner, og spesielt unge kvinner, går mot en mer usikker framtid hvis ikke effektive tiltak settes inn, uttalte IFS-president Sharan Burrow under konferansen ifølge IFS nettsted. Det ble også uttrykt bekymring for at det ikke investeres nok i offentlig sektor og omsorgsyrker, områder som sysselsetter mange kvinner. Også lønnsgapet mellom kvinner og menn fikk oppmerksomhet under konferansen.

Tariff

Kvinner i mange verre stilte land enn Norge ser på minimumslønninger som en vei til anstendig arbeid, ifølge Kristiansen. I diskusjoner forsøker hun å fortelle dem om fordelen med tariffavtaler slik vi har i Norge.

- Jeg mener det må være viktig å styrke fagbevegelsen og befeste tariffavtaler i andre land, sier Kristiansen.

Særstilling

Når hun møter kvinner fra andre kanter av verden på slike konferanser minnes hun stadig om hvilken sterk stilling kvinner har i Norden og i land i Nord-Europa.

- Jeg opplever at vår rolle blir mer å ”backe opp” og gi tips til kvinner fra land der fagbevegelsen står svakt og kvinners stilling er vanskelig.

Finanskrisen

Uttalelser fra kvinnekonferansen slår fast av kvinner er blant de hardest rammet av finanskrisen. Av samtalene under konferansen syns imidlertid Kristiansen det er vanskelig å si om kvinner i større grad enn menn rammes av finanskrisen.

- Mange ga inntrykk av at innenfor sektorer kvinner tradisjonelt sett jobber i, er det fortsatt stort behov for arbeidskraft. De har generelt sett ikke merket så mye av finanskrisen. Men finanskrisen er ikke over og vi vil ikke se totalvirkningen av den før senere. Jeg vil ikke bli overrasket om vi da vil se et kvinneperspektiv på konsekvensene, sier Kristiansen.

Like mange

IFS-kongressen i juni neste år var også tema under kvinnekonferansen.

- Det ble vedtatt en rekke resolusjoner med tanke på å løfte inn spørsmål til verdenskongressen. Og vi er også spent på om kongressen klarer å oppfylle det tidligere vedtaket om lik representasjon, 50-50 kvinner og menn, sier Kristiansen.

Annonse
Annonse