JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsløsheten fortsetter nedover

Mens arbeidsløsheten stiger i Europa og våre hjemlige prognosemakere varsler uvær i sikte, fortsetter arbeidsløsheten å synke.

Ved utgangen av november var i alt 80.465 personer enten registrert som helt arbeidsløse ved Nav-kontorene eller midlertidig sysselsatt på ulike arbeidsmarkedstiltak. Det er 3.277 færre enn for ett år siden.

Ser vi bare på de som er registrert som helt arbeidsløse, er nedgangen atskillig større. Dette tallet er redusert med nesten 6.500 det siste året, men nedgangen oppveies delvis at det nå er flere på ulike arbeidsmarkedstiltak.

Omkring to tredeler av de i alt 17.165 som er på arbeidsmarkedstiltak er enten i en eller annen form for opplæring eller arbeidspraksis.

LAST NED: Novembertallene fra Nav

Ned nesten over alt

Ifølge Nav-tallene, som ble offentliggjort i formiddag, har arbeidsløsheten gått ned i alle bransjer, i alle aldersgrupper og i nesten alle fylker det siste året. Unntaket er Telemark, der blant annet de store nedbemanningene til solenergiselskapet Rec har fått arbeidsløsheten til å øke med 4 %.

Langtidsledige sliter

Tallene viser også et markant skille mellom de som har gått arbeidsløse i mer enn to år og de med kortere «karriere» som arbeidsløse. Antall personer som har vært arbeidsløse i to år eller mer har økt med 24 % det siste året, mens gruppa med kortere arbeidsløshet har blitt redusert med 12 %.

Paradisisk

Sammenliknet med forholdene i resten av Europa framstår det norske arbeidsmarkedet som nærmest paradisisk. Her i landet utgjør de helt arbeidsløse nå 2,4 % av arbeidsstyrken. I EU-landene varierer arbeidsløsheten fra 4-5 % i Østerrike, Luxembourg og Nederland til 22,8 % i Spania. Gjennomsnittet for alle EU-landene ligger på 9,8 %.

Lang vei tilbake

Ser vi tallene i et litt lengre tidsperspektiv, viser novembertallene at arbeidsløsheten nå ligger omkring 20.000 lavere enn da finanskrisa var på sitt verste. I januar 2010 var 100.900 personer enten helt arbveidløse eller på tiltak. Men det fro fortsatt langt tilbake til tilstanden før finanskrisa rammet oss. På forsommeren 2008 lå brutto arbeidsløshet såvidt under 50.000 personer.

<img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/04078/Arbeidsl_shet_85-n_4078132a.jpg" align="left" height="519" width="728"></img>

Annonse

Flere saker

Annonse