JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Et godt budsjett

Erna Hagensen er fornøyd med den rødgrønne regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014. Nå håper hun at de blåblå ikke vil endre budsjettet i disfavør av velferd og kampen mot sosial dumping.

ane.borrud@lomedia.no

Lederen i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, gir regjeringens budsjett stempelet godkjent. Og vel så det.

– Den rødgrønne regjeringen er opptatt av arbeid og velferd, og det preger dette budsjettet også. De har satt av penger til et anstendig arbeidsliv, og penger til kampen mot sosial dumping.

At Arbeidstilsynet har fått 10.600.000 kroner til regionale verneombud overrasker egentlig ikke forbundslederen.

– Men det som blir spennende er å se hva de blåblå vil gjøre med denne posten i sitt alternative statsbudsjett, slår hun fast.

Samferdsel

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til jernbane mer enn bevilgningene til vei. Mens jernbanen får 4,2 milliarder ekstra, økes bevilgningene til vei med 1,8 milliarder. Områder som drift, vedlikehold, skredsikring og riksvegferjer skal prioriteres.

– Jeg har forståelse for at store deler av jernbanen trenger en opprusting. Men jeg skulle gjerne hatt mer til vei også. Vi har store utfordringer i veisektoren. Da jeg kjørte E18 ut til Tønsberg i dag, sto det pal på veien innover mot Oslo. Og da var klokka over ni. Det sier litt om utfordringene vi har i Oslo-regionen.

Men Hagensen er heller ikke blind for utfordringene i distriktene.

– Jeg bor ute i distriktene, og ser hvilke behov det er for oppgradering av veiene der også, slår hun fast.

Heller ikke milliarder ekstra til samferdsel var en overraskelse for forbundslederen.

– Jeg hadde forventet en ekstra satsing på samferdsel. Dette er noe vi har tatt til orde for lenge. Det viser at den rødgrønne regjeringen lytter til oss og leverer, mener Hagensen.

Stad skipstunnel

Da Nasjonal transportplan (NTP) ble lagt fram 12. april, var Stad skipstunnel inne med en milliard kroner, og med byggestart i 2018. I Arbeidsmandsforbundet sto jubelen i taket, men med et lite forbehold:

– Jeg hadde svært gjerne sett at dette hadde kommet i den første perioden av NTP, og ikke den siste. Men jeg forventer at de starter alle prosesser med planer og reguleringer i første delen. Hvis det ligger inne, sånn at man kan starte sprenging av tunnelen i 2018, da skal jeg være fornøyd, sa nestleder i Arbeidsmandsforbundet Helge Haukeland til Arbeidsmanden den gang.

I dag ble det klart at regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner i 2014 til planlegging av Stad skipstunnel.

– Dette er et signal om at de ønsker å gå videre med prosjektet, påpeker Erna Hagensen.

Penger til økt sikkerhet og HMS-kompetanse

I forslaget til statsbudsjettet for 2014 foreslår regjeringen å øke bevilgningen til Arbeidstilsynet med 12 millioner kroner til oppfølging av sikkerheten og HMS-kompetansen blant nye i arbeidslivet. Målgruppen er både unge som kommer rett fra utdanning og utenlandske arbeidstakere uten arbeidserfaring i Norge.

– Dette er et tiltak som vil treffe veldig godt, sier Hagensen.

Hun viser til dødsulykkene i anleggsbransjen, og peker på at det er en ulempe når ansatte ikke kan norsk, og ikke kjenner de norske reglene for helse, miljø og sikkerhet.

– Jeg skulle gjerne sett at Arbeidstilsynet fikk enda mer midler, men dette er et godt budsjett samlet sett, oppsummerer Erna Hagensen.

Venter på de blåblå

Regjeringens forslag til statsbudsjett vil ikke bli stående urørt. Den blåblå regjeringen vil komme med sitt forslag til statsbudsjett om noen uker.

– Nå må vi avvente å se hva som de blåblå vil legge opp til i sitt budsjett. Jeg skulle jo tro at de synes budsjettet på samferdsel er bra. Det kan jo hende det kommer en økning på vei, siden Frp har hatt dette som prioritert område i mange år. Men jeg håper ikke det vil gå på bekostning av velferd og kampen mot sosial dumping, avslutter hun.

Annonse
Annonse