JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tar svineinfluensaen med knusende ro

– Vi vasker hendene grundig og ofte. Mer kan vi ikke gjøre. Gjennom toget må vi uansett, smiler konduktør Magnus Vikås, i tjeneste på NSBs Regiontog på vei mot Oslo.

may.berg@lomedia.no

Magnus Vikås er i nærkontakt med et stort antall mennesker i løpet av arbeidsdagen. Det eneste han kan gjøre, er å forsøke å holde litt avstand til folk som er forkjølet og desinfisere hendene med Antibac.

– Jeg tar det med knusende ro, sier trønderen.

– Vi får bare håpe at folk har vett nok til å nyse i ei hånd og gi oss pengene med den andre, innskyter kollega Svein Johannessen.

Jernbaneansatte prioriteres.

Jernbaneansatte tilhører gruppen av arbeidstakere som utfører oppgaver som er ansett som samfunnskritiske. Alt nøkkelpersonell som er avgjørende for avvikling av persontog- og godstrafikken kommer til å bli tilbudt vaksinen før alminnelig vaksinering av befolkningen starter. Det vil si 2 000 jernbaneansatte av typen lokførere, konduktører og togledere.

Konsernoverlege i NSB, Ørn Terje Foss, regner med at nøkkelpersonell i jernbanen får tilbud om vaksine i november.

– Vaksinasjonen av nøkkelpersonell er gratis og frivillig. Jeg har likevel tillatt meg å anbefale at alle tar vaksinen, både av hensyn til egen helse og for å redusere risikoen for spredning til kolleger, sier Foss.

Konsernoverlegen har ikke merket seg noen stor skepsis til vaksinen blant jernbaneansatte.

– De fleste har nok fått med seg at denne vaksinen ikke er verre enn tidligere vaksiner, som folk flest har fått i bøtter og spann av hvis de har levd noen år, sier Foss.

Pandemi-plan.

Jernbaneselskapene utarbeidet i sommer en felles pandemiplan for å takle en eventuell influensa-pandemi. Tiltakene dreide seg i stor grad om skjerpet hygiene og om utplassering av hånddesinfeksjonsmidler.

Foss kan telle på to hender hvor mange jernbaneansatte som har blitt smittet siden i sommer.

Likevel mener han det er for tidlig å avblåse pandemi-faren, selv om første runde av influensaepidemien forløp mindre dramatisk enn forventet.

– Det er ikke uvanlig at epidemier kommer i bølger, slik at vi nå er i en rolig fase etter den første lille bølgen. Muligheten er til stede for at A (H1N1)- viruset kan endre seg raskt og bli mer aggressivt, med høyere andel av alvorlig syke eller døde, sier Foss.

Annonse
Annonse