JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ris og ros fra arbeidslivet

LO advarer Erna mot å bruke mer penger i statsbudsjettet, mens andre organisasjoner mener Jens er for gjerrig og vil bruke mer.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Dette er et godt budsjett som går inn i rekken av gode budsjetter de siste åtte årene. Pengebruken balanserer med hensynet til norsk konkurranseevne, renteutvikling og kronekurs, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

– Jeg forutsetter at rammene som er lagt her vil bli holdt også i Stortinget, legger han til.

– Regjeringen bruker mindre enn handlingsregelen tillater. Flere eksperter har ment at Erna Solberg kan legge til 15-30 milliarder når hun skal pusse på budsjettet, er det et syn du deler?

– Les også: 7,7 milliarder kroner mer til kommunene

– Det blir sånn kvartalsøkonomi der man ikke ser på de lange linjene. Det vil være en underlig øvelse hvis en mindretallsregjering opphever den uskrevne regelen om at Stortinget forholder seg til de økonomiske rammene i budsjettet, mener Solbakken.

Hvis Solbakken skulle etterlyse noe, så ville det være en enda sterkere satsing på dem som står utenfor arbeidslivet.

LO-nestlederen frykter videre for at den nye regjeringen vil reversere en økning på 250 kroner i fradraget for fagforeningskontingent til totalt 4.100 kroner.

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen sier dette er det beste budsjettet for næringslivet på åtte år.

– Les også: Vil bruke 135 oljemilliarder

– Her har de rødgrønne kommet med enda mer satsing på samferdsel og jernbane, og det er veldig bra. Også på forskning, innovasjon og skattetiltak har man brukt de sunne pengene. Men næringslivet vil ha mer, og vi forventer at den blåblå regjeringen skal klare å løfte dette enda mer. De må prioritere samferdselsprosjekter der vi har store køer, som på E18 og E6. Det koster næringslivet enormt mye å sitte i disse køene, sier Madsen til ANB.

– Også på kompetanse, forskning og innovasjon er det mulig å gjøre mer. Det er bra at regjeringen holder seg under handlingsregelen, men vi mener det er rom for å investere mer sunne penger, kanskje 10-15 milliarder mer for den blåblå regjeringen, slik at de kan begynne på sin politikk, mener Virke-sjefen, som for øvrig ikke har noe imot økningen i fagforeningsfradraget.

– Les også: Kongelig lønnshopp

– Det er bra at man fører en ansvarlig politikk og bruker mindre oljepenger. Men vi er opptatt av at pengene vris over til mer investeringer og mindre forbruk. Det ser vi ikke gode nok tegn til, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til ANB.

Hun mener det investeres bra på jernbane, men at vedlikehold og drift lider. Videre slår Skogen Lund fast at det er for lite på veisiden, og at man her allerede ligger etter den nye nasjonale transportplanen.

– Når det gjelder skatt er det for så vidt positivt at de hever bunnfradraget, men på formuesskatten er det en senking av satsene som vil monne for næringslivet. Av mer teknisk karakter ser vi at regjeringen ikke vil stille krav til balanseføring av AFP-forpliktelsene for bedriftene. Det er en veldig viktig avklaring, sier hun.

Hun forventer at den nye regjeringen vil øke investeringene noe, sørge for momsnøytralitet, senke formuesskatten og fjerne arveavgiften helt.

– Les også: Kommunene jubler ikke

– Kan Erna Solberg bruke 15-30 milliarder mer?

– Vi er ikke opptatt av at det brukes mest mulig penger, men at det vris mot investeringer fra forbruk. Så får vi se hvor realistisk det er å omprioritere mye i et statsbudsjett på så kort varsel. Det er vanskelig å tallfeste, men de må komme i gang med noen av tiltakene, og alt koster heller ikke penger, mener NHO-sjefen.

Akademikernes leder Knut Aarbakke mener regjeringen struper unødig mye.

– De kunne godt brukt mer penger i et budsjett som vi burde investert mer fra. Vi trenger mer til opprusting av både bygg og veier, mer jernbane, mer miljø. De bruker for lite penger i forhold til det norsk økonomi tåler og trenger. Erna Solberg kan trygt bruke halvparten av de 54 milliardene som man her ligger under handlingsregelen. Forutsatt at det går til investeringer. Å pøse det inn i forbruk er det dummeste man kan gjøre, sier Aarbakke.

– Les også: Mindre arveavgift

– Dette er et ansvarlig statsbudsjett tilpasset dagens økonomiske situasjon i Norge. Oppfordringen til de blåblå må være at de holder fingrene unna og ikke gjør store endringer, sier imidlertid LO Stats leder Tone Rønoldtangen.

Leder Eli Gunhild By i Norsk Sykepleierforbund synes det er veldig bra at det bevilges 180 millioner kroner ekstra til helsestasjoner og skolehelsetjeneste.

– Vi forventer at dette følges opp av den nye regjeringen, og at pengene blir brukt til det de er ment til. Den kommende regjeringen kan også følge opp Høyres eget reviderte statsbudsjett fra i fjor. Der heter det at sykepleiere skal få spesialutdanning med lønn. Her er det store behov, sier By til ANB.

Studentene jubler over kunnskapsminister Kristin Halvorsens siste budsjett.

Og med god grunn. Hun leverer to viktige innsatser, økningen av studiestøtten til 11 måneder og påbyggingsåret etter fagbrev, sier Unio-leder Anders Folkestad. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse