JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil produsere mer mat

Norsk matproduksjon skal økes i takt med veksten i folketallet og bøndene skal sikres en inntektsvekst på linje med andre grupper. Det er noe av budskapet i landbruks- og matmeldingen regjeringen la fram fredag.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det er første gang det legges fram en stortingsmelding som tar for seg hele bredden - og hele verdikjeden - i landbruks- og matsektoren.

Et av temaene landbruks- og matminister Lars Peder Brekk tok fatt i da han la fram meldingen var inntektsutviklingen til bøndene.

– Da den rød-grønne regjeringen overtok, var inntektsnivået i jordbruket på et skremmende lavt nivå. Avstanden til andre grupper i samfunnet hadde økt i årene før vi overtok. Det var helt nødvendig med en snuoperasjon, hevder statsråden.

Ifølge Brekk har den rødgrønne regjeringen greid å snu utviklingen slik at jordbruket nå har den samme inntektsutviklingen som andre grupper.

– Fra 2006 – 2012 er inntektsøkningen om lag 110.000 kroner pr årsverk, eller 70 prosent. Det er dette vi har levert siden 2005, og det er denne politikken regjeringen vil videreutvikle, sa ministeren.

LAST NED:Stortingsmeldingen i sin helhet (pdf)

Fortsatt importvern

I meldingen signaliserer regjeringen at den vil satse på et sterkt jordvern og fortsatt importvern for å sikre at norsk matproduksjon kan økes i takt med befolkningsveksten.

Regjeringen vil også sette fart i omsetningen av ubebodde landbrukseiendommer, og det skal bli enklere å få kjøpt bolig eller fritidseiendom gjennom fradeling av romslige tomter, tun og bolighus.

Dette er hovedsatsingene regjeringen presenterer i stortingsmeldingen:

– Innenfor de gitte handelspolitiske rammer, legge til rette for økt produksjon av landbruksvarer slik at selvforsyningsgraden kan opprettholdes om lag på dagens nivå.

– Sikre utøverne i landbruket en inntektsutvikling og sosiale vilkår på linje med andre grupper. Kapitaltilgangen skal bedres. Investeringsvirkemidlene skal, innenfor jordbruksavtalens ramme, gis økt prioritet, og bidra til en variert bruksstruktur over hele landet.

– Bygge videre opp skogressursene og møte eventuell økt etterspørsel etter råstoff fra skogen ved å legge til rette for økt bærekraftig avvirkning og uttak av skogbiomasse. Skogbrukets infrastruktur skal utvikles.

– Sikre en bærekraftig reindrift gjennom reintall tilpasset beitegrunnlaget.

– Utvikle Matnasjonen Norge og ha produksjon av mat med lokal identitet som det viktigste satsingsområdet for å utvikle nye næringer på matområdet.

– Videreføre forskningsinnsatsen på landbruks- og matområdet.

– Gjennomføre tiltak for å øke rekrutteringen til landbruket. Økte inntekts- og investeringsmuligheter er viktig. Evaluere struktur og innhold i landbruks- og gartnerutdanningen på videregående nivå.

Venter med pelsdyrene

Den skandaliserte pelsdyrnæringen er omtrent den eneste av de typiske bygdenæringene som ikke er omtalt i stortingsmeldingen. Denne næringen vil regjeringen komme tilbake med en egen sak om senere.

– Vi har begynt på det arbeidet nå, men foreløpig kan jeg ikke si noe mer enn at det kommer når det kommer, var alt statsråden kunne si om den saken i dag..

– Feigt, var den umiddelbare kommentaren fra Live Kleveland i Dyrevernalliansen. Hun lover å presse på for å få fram saken tidsnok til at stortinget kan behandle den før valget i 2013.

Ser lovende ut

Leder i Næringsmiddelarbeiderforbundet, Jan-Egil Pedersen, sier han er veldig glad for at regjeringen legger opp til å øke den norske matproduksjonen.

Da FriFagbevegelse.no snakket med Pedersen fredag ettermiddag hadde han ennå ikke fått gått gjennom hele meldingen, men han sier han synes det ser lovende ut at meldingen beskjeftiger seg med hele verdikjeden innen matproduksjonen.

Annonse
Annonse