JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renvasker ikke PST-sjefen

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier hun er glad for at det er kommet nye fram nye fakta, men vil foreløpig ikke renvaske PST-sjef Janne Kristiansen helt og fullt.

Etter på ha fulgt pressekonferansen til Kristiansen fra statsrådssalen i Stortinget, var Faremo reservert og tilbakeholden i sine uttalelser. Hun ville ikke gå inn i spørsmålet om tillit, heller ikke slå fast at all uklarhet og forvirring er ryddet av veien.

– Det er gitt god informasjon i dag. Det har vi etterlyst. Nå vil jeg ta meg noe tid til å sette med inn i redegjørelsen fra PST og gjøre mine egne vurderinger, sier justisministeren.

Hun legger til at det kan bli aktuelt å stille ytterligere spørsmål til PST, og forsikrer at Stortingets 22. juli-komité og den regjeringsnedsatte 22. juli-kommisjonen skal få belyst så mye som mulig.

Faremo ville ikke si hvor lang tid hun trenger på å gjøre seg sine egne vurderinger av det materialet Kristiansen har gjort tilgjengelig, ut over at det skal skje «så raskt som mulig».

Hun unnlot å svare på spørsmål om PST har vært for passiv i oppfølgingen av tips om Anders Behring Breivik og om Kristiansen og hennes etat klarte å holde hodet kaldt i de kaotiske dagene etter 22. juli.

– Jeg ønsker ikke å dele ut karakteristikker. Situasjonen var krevende, og det vil ta noen tid før vi har det hele bildet, sier Faremo. (ANB-NTB)

– Les også: Fortsetter i sin stilling

Høyres leder Erna Solberg synes Politiets sikkerhetstjeneste (PST) burde ha ryddet opp for lenge siden, ikke ventet til at spekulasjonene om håndteringen av tips i Breivik-saken ble satt på spissen.

– Vi så i dag en ydmyk og beklagende PST-sjef. Men PST burde ha kommet fram med disse forklaringene for lengst. Det er kritikkverdig at det måtte bli en politisk toppsak og spekulasjoner om avsettelse av PST-sjefen før de kom med sine forklaringer, sier Solberg.

Hun har forståelse for at de kaotiske dagene etter 22. juli kunne føre til forvirrende uttalelser og feilgrep.

– Kanskje ble det gjort for dårlige søk da PST fikk disse navnelistene. Men det er lenge siden terrordagen, og PST burde ha ryddet opp på eget initiativ. Isteden er det blitt mye spekulasjon om hvorvidt de aktivt skjulte egne feil, sier Solberg.

En annen tone

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell er fornøyd med at PST-sjef Janne Kristiansen beklager håndteringen av Breivik-tipsene. Men han «frikjenner» henne fortsatt ikke.

– Det er innholdet i redegjørelsen som avgjør. Det er bra at hun sto fram i dag og hadde en annen tone. Nå skal jeg sette meg inn i stoffet og se om PST gir en god begrunnelse for de feilene som ble begått, sier Solhjell.

Han legger til at etatsledere ikke kan avsettes etter graden av ydmykhet i offentlige framtredener, det er jobben de gjør, som er viktigst.

PST er en organisasjon med svært mye hemmelighold. De lever av tillit, uten at vi helt vet hva de gjør. Da er det særs viktig at de står fast og holder hodet kaldt når de kaotiske dagene kommer, sier Solhjell.

– I seneste laget

KrF-leder Knut Arild Hareide tar PST-sjef Janne Kristiansens beklagelser «til etterretning». Han synes oppklaringen kommer altfor sent.

– Jeg synes det er bra at hun beklager det som i beste fall er upresise uttalelser. Det er forståelig at PST opplevde situasjonen 22. juli som krevende. Men det var nettopp i en slik situasjonen at vi trengte et stødig og presist PST, sier Hareide.

Han leder Stortingets særskilte 22. juli-komité og vil med spesiell interesse lese den redegjørelsen som PST-sjefen la fram fredag.

– Hvorfor har de ikke rykket ut tidligere? Isteden er vi blitt servert feilinformasjon og upresise uttalelser på felt etter felt. PST skulle selv gått aktivt ut og gitt en troverdig forklaring på omstendighetene rundt navnelistene, sier KrF-lederen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse