JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Arbeidsmiljøloven må endres

NHO mener det kan bli nødvendig å skrive om arbeidsmiljøloven dersom vikarbyrådirektivet innføres i Norge.

– Loven må sannsynligvis endres dersom direktivet blir del av norsk lovgiving, sier NHO-advokat Henrik Munthe til NTB.

Onsdag gikk et flertall i Arbeiderpartiets stortingsgruppe inn for å si ja til det omstridte EU-direktivet, til protester fra SV og en rekke tunge LO-forbund.

Frykten for at arbeidsmiljøloven må skrives om, er en vesentlig grunn til motstanden i fagbevegelsen.

– Les også: Ap sa ja til omstridt direktiv

I NHOs høringsuttalelse fra i fjor vises det til lovtekstens paragraf 14-12, som setter klare begrensninger for bruken av vikarer og midlertidige ansatte fra bemanningsbyråer.

«Arbeidsmiljøloven §14-12 kan neppe opprettholdes ved implementering av bemanningsbyrådirektivet», heter det i høringsuttalelsen.

NHO anser det ikke som negativt om arbeidsmiljøloven mykes opp når det gjelder bruken av vikarer fra bemanningsbyråer. I fagbevegelsen har mange et ganske annet syn.

Mandag samles Fagforbundet, Fellesforbundet, Arbeidsmandsforbundet og flere andre LO-forbund for å markere sin motstand mot vikarbyrådirektivet utenfor Stortinget.

Arbeiderpartiets ja til direktivet har gjort mange forarget.

– Dette er et slag i trynet. Ap sa i valgkampen at partiet ville prioritere kampen mot sosial dumping høyt. De har fått et entydig råd fra fagbevegelsen og vedtar det motsatte, sa styremedlem Eldar Myhre i Fellesforbundet til Klassekampen fredag.

– Les også: Flåthen under sterkt press

Om rådet er entydig fra fagbevegelsen, kan kanskje diskuteres. For LO åpner faktisk for å si ja til direktivet i sin høringsuttalelse fra i fjor, om enn høyst motvillig.

Dette kan fort komme til å endre seg, mener leder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund.

– Om loven går rett vest, vil det endre stillingen i LO, sier han til Klassekampen.

Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talskvinne Anette Trettebergstuen slo kategorisk fast overfor NTB før helgen at det er uaktuelt for partiet å snu.

– Vi har tatt vår beslutning. Saken er nå til behandling hos regjeringen, sa hun.

– Les også: Ap-opprør mot EU-direktiv

Til tross for at slaget synes å være tapt i regjeringen, nekter SV å legge ned våpnene. Partiets landsstyre vedtok så sent som forrige helg at Norge bør benytte reservasjonsretten som EØS-avtalen gir rom for.

SV-nestleder Audun Lysbakken sier han er forundret over Arbeiderpartiet. Han frykter at direktivet vil innebære flere midlertidige stillinger på bekostning av faste.

– Ap legger helt sikkert til grunn at Norge vil kunne beholde våre regler. Forhåpentligvis har de rett. Men hvis vi sier ja til direktivet, overlater vi makten over dette til domstolene. Arbeidsgiverne kan reise sak, og håpe på å få til den liberaliseringen de ikke har fått politisk flertall for, sier Lysbakken. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse