JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omstridt dansk «lømmelpakke»

Fagbevegelsen frykter konsekvensene av "pakken" som skal demme opp for uro ved klimatoppmøtet i desember.

LO og en rekke fagforbund advarer om at regjeringens såkalte lømmelpakke kan gå ut over arbeidstakere som demonstrerer mot en arbeidsgiver i en pågående konflikt.

Politipakke Pakken - som et lovgivningskompleks gjerne blir kalt i Danmark - skal gjøre arbeidet lettere for politiet under klimatoppmøtet.

En lang rekke internasjonale, folkelige bevegelser, såkalte NGO´er, mobiliserer for øyeblikket deltakere til å demonstrere, når toppolitikere fra hele verden samles i København 7.-18. desember for å diskutere redning av klodens klima.

Urfolk møtes De fleste antas å ville demonstrere fredelig. Det gjelder for eksempel deltakerne i det såkalte bunnmøtet som foregår samtidig som toppmøtet. Bunnmøtet vil fortrinnsvis samle representanter for urfolk som er særlig rammet av klimaforandringene, og mener Vesten med sin industri, velstand og bilisme har pådratt seg "klimagjeld" til de fattige landene.

Skremmes til ro Men som ved tidligere toppmøter, er det ventet at noen grupperinger vil ty til voldelige metoder for å komme gjennom politiets sperringer. Slike folk skal nå skremmes til å holde seg i ro ved hjelp av den nye loven: Bøtene skal skjerpes markant for å delta i demonstrasjoner som politiet har beordret oppløst og i verste fall fengselsstraff for å delta i opptøyer. Eller som det heter i lovforslaget: "Å legge hindringer i veien for politiets arbeid".

Advokatrådet har tidligere advart om at den nye loven som ventes vedtatt 4. november, vil underminere domstolenes mulighet til å foreta skjønn. Og nå melder også fagbevegelsen seg på banen.

Fagbevegelsen bekymret - Lovforslaget legger opp til en vilkårlighet som ikke er en rettsstat verdig. Vi synes ikke dette virker særlig veloverveid, sier LO-sekretær Ejner Holst til Information. Han frykter at loven vil minske fagbevegelsens og borgernes muligheter for å protestere i framtida.

Kan ramme andre protester - Reglene kan bety at deltakerne i en ellers lovlig blokade kan risikere å bli rammet av de nye reglene, om politiet på stedet vurderer det. Vi har veldig mange ganger blokkert for eksempel en bedrift som har ansatt illegal arbeidskraft, og der politiet av en eller annen årsak har følt seg foranlediget til å bryte blokaden. Om innsatslederen da vurderer at de bør bruke sine utvidede maktbeføyelser, så vil det bety en alvorlig tilspissing av situasjonen, sier Per Christensen, faglig sekretær i 3F.

- Når politiet får nye muligheter, vil de selvsagt bruke dem. Men vi vil ikke betraktes som bøller, slår Dennis Kristensen fast. Han er forbundsleder i FOA, det danske motstykket til Fagforbundet.

René Karpantschof er sosiolog og historiker med spesialfelt i sosiale bevegelser og deres forhold til det statlige maktapparatet. Han deler fagbevegelsens bekymring og påpeker at pakken ikke skjelner mellom vold, uro og sivil ulydighet.

Lettere å sikte - Lovforslagets formuleringer tyder på at man er ute etter å straffe den typen aktivister som politiet tidligere ikke har kunnet få dømt på grunn av manglende bevis. Det har hele tida vært opp til politiet å avgjøre når det kunne reises siktelser. Men det blir mye lettere nå, for politiet kan jo bare dekke seg inn med begrunnelsen at det er lagt hindringer i veien for politiets arbeid. Dette er et rettspolitisk skred uten like, sier Karpantschof til Modkraft.dk

Center for Rets- og Politiforskning, Cerepo, oppfordrer regjeringen til å trekke hele lovforslaget tilbake. Cerepo er spesielt bekymret over at politiet nå får mulighet til å anholde folk i 12 timer uten siktelse, mot seks timer nå.

Advarer mot overgrep Cerepos leder Marc Jørgensen advarer mot overgrep fra politiet og andre myndigheter:

- De som støtter den såkalte lømmelpakken, fremhever hele tida at samfunnet skal sette hardt mot hardt overfor steinkasting og brannstifting. Det gjør man allerede. Steinkasting mot politiet og brannstifting under opptøyer straffes i dag med ubetinget fengsel, skriver Jørgensen i et avisinnlegg og fortsetter:

- I motsetning til hva man kunne tro når man følger debatten, er lømmelpakken nesten ikke rettet mot disse hardcore bråkmakerne. Lømmelpakken retter seg derimot primært mot aktivister som slett ikke har begått noe ulovlig, eller mot aktivister som utøver sivil ulydighet.

Annonse
Annonse