JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skuffet over terrorkomité

Venstre-leder Trine Skei Grande beskriver Stortingets særskilte 22. juli-komité som et eneste langt gjesp.

– Vi skal snu så mange steiner som mulig, men mandatet er veldig snevert og komiteen har svært få virkemidler for å få fram ny informasjon. Jeg tror ikke debatten i Stortinget blir interessant før 22. juli-kommisjonen kommer med sin rapport, sier Skei Grande til NTB.

– Les også: Fornøyd etter avhør

Under et debattmøte i regi av Oslo Journalistlag og Stortingets presselosje tidligere denne uka, ga hun de frammøtte pressefolkene ett klart råd: Ikke bruk store ressurser på å følge arbeidet til Stortingets terrorkomité.

– Der skjer det ikke noe interessant, sa Venstre-lederen.

Lite handlingsrom

Stortinget diskuterte inngående hvordan redegjørelsene fra justisministeren og forsvarsministeren om 22. juli-angrepene skulle behandles.

Fremskrittspartiet og Venstre ville ha saken til kontroll- og konstitusjonskomiteen, andre foreslo justiskomiteen eller utenriks- og forsvarskomiteen. Løsningen ble en særskilt komité, under KrFs ledelse.

– Les også: – Ikke noe nytt fra PST

– Når Høyre går sammen med regjeringspartiene for å stoppe debatten, er det vanskelig for oss andre å løfte den. Det hadde vært sunt for Norge med en mest mulig åpen debatt, sier Skei Grande.

Hun savner først og fremst muligheten for å kontrollere og ettergå regjeringens og underliggende etaters arbeid.

– Denne muligheten tilligger kontrollkomiteen og ikke en særkomité som denne. Det er heller ikke mulig å løfte temaer som ikke er omfattet av redegjørelsene, men som har relevans for saken, sier hun.

Spent på PST

Skei Grande viser også til at den særskilte komiteen ikke på samme måte som kontrollkomiteen kan kalle inn til høring.

– Jeg er spent på om PST-sjefen i det hele tatt møter til den høringen som komiteen vil invitere til. I kontrollkomiteen kan vi kalle inn til høring mer aktivt, og høringene er av en annen type. Blant annet ville det da ha blitt tatt stenografiske referater som hadde gjort det mulig å se hva som ble sagt i ettertid, sier hun.

Kontrollkomiteen har også mindretallsrettigheter. Hvis fire av komiteens medlemmer samler seg om å løfte et tema, kan ikke flertallet motsette seg dette.

– Les også: Fortsetter i sin stilling

Skei Grande mener PST-sjef Janne Kristiansens redegjørelse før helgen er et godt eksempel på noe som kunne ha blitt et tema for kontrollkomiteen, men som neppe på samme måte blir adressert av Stortingets særskilte 22. juli-komité.

– Det er flere spørsmål etter redegjørelsen enn det var på forhånd. Dessverre tror jeg vi må vente på kommisjonens rapport før vi får en reell parlamentarisk behandling av denne saken, sier hun.

Annen jobb

Etter onsdagens møte i Stortingets 22. juli-komité understreket komiteens leder Knut Arild Hareide (KrF) at de 17 medlemmene ikke skal tråkke i den regjeringsnedsatte 22. juli-kommisjonens bed.

– Vi jobber ikke like bredt som kommisjonen. Den ser mer på forholdene som ledet opp til 22. juli, og skal plassere ansvar og skyld. Vi skal ha en kortere tidshorisont og identifisere tiltak som på kort sikt kan settes i verk for å styrke beredskapen, sa Hareide.

– Les også: Beroliger Utøya-overlevende

Komiteen har ikke rukket å sette opp en liste over hvem som skal kalles inn til høring, men det synes klart at flere statsråder og etatssjefer innen politi, forsvar og nødhjelp vil bli invitert til Stortinget, blant dem PST-sjef Janne Kristiansen.

Det er lagt et løp som betyr høringer i januar, deretter en komitéinnstilling på vanlig måte, etterfulgt av debatt i plenum i begynnelsen av mars.

Komiteen skal i utgangspunktet ikke drøfte den psykiatriske rapporten som kjenner Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig. Mandatet til komiteen er de to redegjørelsene som justisministeren og forsvarsministeren holdt i begynnelsen av november.

(ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse