JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha eget kvinneoppgjør

I dagens VG lanserer Fagforbundet ideen om et eget kvinneoppgjør til våren – etter det ordinære lønnsoppgjøret – for å få til et likelønnsløft.

– Fagforbundet mener regjeringen bør bidra med en lønnspott på tre milliarder kroner som fordeles i et ekstraordinært oppgjør etter hovedoppgjøret til sommeren, sier forhandlingsansvarlig i Fagforbundet, Jan Helge Gulbrandsen, til VG.

Han får langt på vei følge av forbundets leder. Jan Davidsen:

– Vi har ikke fattet noe vedtak, men mener i dag at dette kan være den rette strategien, sier Davidsen til VG.

Likelønnskommisjonens forslag

Det var Likelønnskommisjonen, under ledelse av Anne Enger, som i fjor vinter lanserte tanken om en statsfinansiert likelønnspott på tre milliarder kroner. Kommisjonen mente dette kunne være et godt tiltak for å heve lønnsnivået til de store kvinnedominerte yrkesgruppene i offentlig sektor.

Forslaget fikk ne noe lunken mottakelse i LO-ledelsen, men ble omfavnet av lærere, sykepleiere og andre utdanningsgrupper i offentlig sektor.

LES MER: Spesialside om likelønnskommisjonens forslag og debatten om den.

Ikke bare for lærere og sykepleiere

Nå understreker Fagforbundstoppene at de ikke har til hensikt å la lærere og sykepleiere stikke av med hele likelønnspotten.

– Nei, likelønn handler ikke om de såkalte utdanningsgruppene. Det er mange lavlønnsgrupper som har behov for likelønn. Lik lønn mellom kvinner og menn lar seg ikke løse ved å satse på én yrkesgruppe. Forhandlingene vil avgjøre, sier Jan Helge Gulbrandsen.

Tre milliarder ikke nok

Han er også nøye med å påpeke at det må atskillig mer enn tre milliarder på bordet hvis hele likelønnsgapet skal tettes – og at det ikke er nok med en engangsbevilgning neste år.

Annonse

Flere saker

Annonse