JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Glad for Kina-signaler

Nye signaler fra Kina gir sårt tiltrengt energi til klimaforhandlingene i Durban i Sør-Afrika.

I det forhandlingene denne uken går inn i en avgjørende fase, øyner enkelte håp om at de lave forventningene til møtet kan bli gjort til skamme. Lørdag slo Kinas sjefforhandler Su Wei fast at landet kan være villig til å skrive under på en juridisk bindende klimaavtale på et senere tidspunkt.

Han sa også at Kina kan komme til å påta seg tallfestede utslippsreduksjoner.

– Dette er en veldig god nyhet og en skikkelig vitamininnsprøytning foran sluttspurten i Durban neste uke. Nå blir presset ekstra stort på USA, som har skjøvet kineserne foran seg hele veien, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NTB.

Frykter kollaps

Nærmere 200 land har denne uken deltatt i forhandlinger på det store klimamøtet i Durban i Sør-Afrika. På sikt er målet å bli enige om en ny klimaavtale som kan erstatte Kyoto-avtalen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene tett siden 1992. Han mener forventningene aldri har vært lavere enn nå.

– Jeg kan ikke huske et klimamøte i alle disse årene hvor forventningene har vært så lave som nå. Nå er målet simpelthen at selve forhandlingene ikke bryter sammen, sa Stoltenberg til NTB før nyheten om Kinas mulige linjeskifte kom.

Skulle forhandlingene unngå sammenbrudd, har Stoltenberg to klare håp for Durban-møtet. Det ene er å få på plass et grønt fond for finansiering av klimatiltak i fattige land. Det andre å samle et tilstrekkelig antall land om en videreføring av Kyoto-avtalen.

– For å få til dette må store utslippsnasjoner som USA, Kina, India og Brasil forplikte seg til en framdriftsplan med sikte på en avtale i 2015 som også omfatter dem. Også disse landene må forplikte seg til utslippsreduksjoner, sier han.

Usikkert

Ifølge FNs klimasjef Christiana Figueres kan nettopp dette være i ferd med å skje. Hun tror flere land er klare til å forplikte seg på ny til å kutte utslipp av klimagasser.

– Landene ser nå etter måter de kan få på plass en ny forpliktelsesperiode på, i stedet for å diskutere hvorvidt det skal komme en ny forpliktelsesperiode, sa Figueres til nyhetsbyrået Reuters lørdag.

Ikke alle utsendingene til Durban deler Figueres' optimisme, og Brasils forhandlingsleder Andre Correa do Lago frykter at fokuset på en folkerettslig bindende avtale kan gjøre at det tar lengre tid å bli enige om utslippskutt. Selv garvede klimaforhandlere var før møtet i ferd med å miste troen på framgang.

– Det er fristende å si at det er håpløst, innrømmet EUs klimakommissær Connie Hedegaard nylig overfor NTB.

Hun tror det kan bli «virkelig, virkelig tøft» når ministrene denne uken møtes i Durban, siden landene står svært langt fra hverandre.

Kyoto

Et av de viktigste stridsspørsmålene er hvorvidt utslippsforpliktelsene i Kyoto-avtalen skal videreføres når de utløper neste år.

– Vi vil gjerne bygge brua til framtida. Men da må også andre følge etter, sier Hedegaard, med klar adresse til USA, Kina og India.

Siden Kyoto-avtalen henger i en tynn tråd, kan verden være på vei inn i en periode uten internasjonale reguleringer av klimautslipp. Målet om en ny klimaavtale er blitt skjøvet stadig lenger fram. Norge tror verden minst må vente til 2015, mens USA mener det er urealistisk å få til noe før 2020.

En viktig politisk bremsekloss i forhandlingene er gjeldskrisen som har rammet mange rike land. Solheim peker i tillegg på Det republikanske partiet i USA, som stikker kjepper i hjulene for president Barack Obama.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse