JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

–Arbeidstakerrettigheter må med

Norge vil jobbe for at internasjonale handelsavtaler skal ha bestemmelser om arbeidstakernes rettigheter, lover statssekretær Gry Larsen i UD.

stig.christensen@lomedia.no

Denne forsikringen ga statssekretæren da hun innledet på Bergen og Omlands konferanse om anstendig arbeid (Decent work). Konferansen ble arrangert denne som et ledd i markeringen av 90 årsjubileet til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO).

Anstendig arbeid

Ifølge statssekretæren snakker UDs folk mye om anstendig arbeid når de treffer likesinnede ute i verden.

–Vi opplever at flere og flere land tar kontakt med oss og vil vite mer om den norske modellen. Det er en enorm interesse der ute, sa hun.

LO har arbeidet for å få dette skikkelig fram i internasjonale fora, og fagforeningsrettigheter, inkludert retten til å organisere seg og retten til kollektive forhandlinger, er nå løftet opp av Utenriksdepartementet.

–Norge vil jobbe for en ny runde i WTO for at organisasjonen skal ta innover seg perspektivet med anstendig arbeid, sa Larsen.

Det betyr at man ønsker at fagforeningsrettigheter eksplisitt skal med i alle handelsavtaler. Norge har blitt kritisert, blant annet av LO, for ikke å ha sørget for at dette ble fokusert i en handelsavtale med Colombia, i regi av EFTA.

LES MER: Striden om EFTA-landenes frihandelsavtale med Colombia

–Tidligere har dette stått i innledninga, nå ønsker vi å gå lenger, sa statssekretæren.

Sammen med partene i arbeidslivet sto norsk UD bak en konferanse i september i fjor der ILO-sjefen og WTO-sjefen kom sammen og drøftet spørsmålet. Det er dette arbeidet som nå videreføres.

Under press

Gry Larsen mente den økonomiske krisen hadde satt kampen for anstendig arbeid under press. Verden nå ser en økning i barnearbeid, en økning i sosial dumping og en økning i menneskehandel.

–Men det er ingen motsetning i det å få hjulene i gang og viktige arbeidsstandarder, mente Larsen.

Likestilling

ILO satte fokus på krisen på sitt årlige møte i juni, samtidig som likestilling ble satt på dagsorden for første gang på 25 år. Gry Larsen trakk fram følgende områder som skal prioriteres av ILO: Likelønn, innsats mot diskriminering, sysselsetting, permisjonsrettigheter, lønn under permisjon og amming for arbeidende mødre. Statssekretæren viste til at G 20 møtet i Pittsburg tidligere i høst la vekt på sysselsetting, og at ILO var invitert med på møtet.

–Det er bra at G 20 gjør dette uten de nordiske land til stede.

Larsen viste for øvrig til at de nordiske landene samlet er verdens niende største økonomi og at de ønsker en plass i G 20 (eller G 21?).

–Vi ønsker å gjøre agendaen for anstendig arbeid mer samstemt internasjonalt, sa statssekretæren. Hun la vekt på at Norge vil snakke med en stemme i alle fora, uansett hvilket departement som håndterer saken, nettopp for at arbeidstakerperspektivet skal komme fram, enten det er i ILO, WTO eller i andre fora. Larsen la til at Norge jobber opp mot amerikanske tenketanker for å få saken på den internasjonale dagsorden.

–Det er viktig å få med amerikanerne, sa hun. Hun mente ILO har unike rolle ved at alle tre parter, staten, arbeidstakere og arbeidsgivere, er med. Norge har økt sin støtte til ILO betydelig i det siste.

Ryggraden

LOs Trine Lise Sundnes, som sitter i ILOs styre, holdt to innledninger på konferansen. Nordmannen Magnus Berge, som jobberi ILO, trakk spesielt fram to forhold med ILO: Trepartsstrukturen og konvensjonene.

–ILO-konvensjonene er ryggraden og står over Høyesterett i det enkelte land, sa han. Berge la vekt på at jobbkrisen er en krise fordi folk mister jobben, at «fagbevegelsen må kjempe sine kamper» for å hindre framtidige kriser.

Magnus Berge fortalte at den norske støtten til ILO har økt betydelig, og at pengene blant annet går til et prosjekt for retten til å organisere seg og kollektive forhandlinger. Andre prosjekter dreier seg om sosial dialog og barnearbeid. En del av ILOs arbeid går ut på å bygge tillit mellom partene i ulike land.

India

Som et eksempel på hva slags utfordringer man står overfor, trakk Berge fram situasjonen i India. Der arbeider 90 prosent av arbeidstakerne i uformell økonomi, i tillegg til at de har en svak fagbevegelse.

–Vi jobber for at disse arbeiderne skal organisere seg og forhandle med en landsbyleder som er betalt av regjeringen, fortalte Berge.

Annonse
Annonse