JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap trosser faglige råd

Arbeiderpartiet vil innføre rutinemessig ultralyd av gravide allerede i tolvte svangerskapsuke, til tross for at fagfolk går inn for det motsatte.

Partiet mener man må ta andre hensyn enn de medisinskfaglige, sier Thomas Breen, nestleder i Stortingets helsekomité til NRK.

– Mange jenter som i dag oppsøker privatklinikker, har vi ikke noen god kvalitetsmessig oppfølging av. Uavhengig av rådet mener Arbeiderpartiet fortsatt at vi bør innføre tidlig ultralyd, sier Breen.

Han mener blant annet at likhetsprinsippet over hele landet må veie tungt.

Ingen gevinst

Mandag kommer Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten med sine anbefalinger. I sin innstilling til rådet anbefaler helsedirektør Bjørn-Inge Larsen, som er leder av rådet, ikke å innføre tidlig ultralyd.

– Nasjonalt råd finner ingen helsemessige gevinst verken hos mor eller barn ved å innføre rutinemessig ultralyd i tolvte uke, heter det i Larsens forslag til vedtak.

Avdekke Downs

Rådet hadde spørsmål om tidlig ultralyd til behandling også i april i år, uten å komme fram til noen endelig innstilling til Stortinget.

Fram til desembermøtet har en bredt sammensatt ekspertgruppe jobbet fram nye vurderinger. I innstillingen til vedtak skriver Larsen at rådet utelukkende har lagt vekt på helsefaglige og kostnadsmessige vurderinger.

– Rådet ser samtidig at det kan finnes andre hensyn som vil kunne spile inn i vurderingen, herunder spørsmålet om det er riktig å gi foreldrene tidlig informasjon om at et foster har Downs syndrom.

Ifølge Larsen hører det spørsmålet inn under den politiske debatten, og ikke som en del av en helsefaglig vurdering. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse