JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen helsereform i år

Stortinget får neppe tid til å behandle regjeringens store helsereform i år.

Høstens stortingsarbeid vil i all hovedsak bli preget av forslaget til statsbudsjett.

Helsereformen, eller samhandlingsreformen, ble lagt fram av regjeringen samme dag som Stortinget tok sommerferie. Nå ligger forslaget i helse- og omsorgskomiteen som trolig kommer til å velge saksordfører neste uke.

Reformen kommer med forslag om omlegging og endrede samarbeidsformer innen helsevesenet og er svært omfattende. Komiteen kommer derfor ikke til å klare å sluttføre sin behandling av saken i år. Som for de andre komiteene, vil budsjettarbeidet bli prioritert også i helse- og omsorgskomiteen.

Nav sår sentralt

Stortingskomiteene har imidlertid flere saker å arbeide med i tillegg til budsjettet.

En av sakene som vil skape størst debatt, er Riksrevisjonens gjennomgang av Nav. Her ligger det an til åpne høringer i kontroll- og konstitusjonskomiteen med de tidligere Ap-statsrådene Dag Terje Andersen og Bjarne Håkon Hanssen som sentrale deltakere.

I tillegg er mange stortingsmeldinger, lovforslag, representantforslag og rapporter fra Riksrevisjonen under behandling eller venter på å bli behandlet.

Men mesteparten av tiden kommer til å bli brukt på forslaget til statsbudsjett for neste år. I dette arbeidet vil de fleste komiteene blant annet arrangere åpne høringer.

Få saker varslet

I tillegg til statsbudsjettet, varsler regjeringen få saker til Stortinget denne høsten.

I alt har den så langt meldt inn rundt 30 saker med stort og smått, flere av dem er det man kan kalle rene ekspedisjonssaker. Mange av dem er forslag om endringer i statsbudsjettet for 2009.

Det er så langt bare varslet én stortingsmelding, om gjennomføring av råfiskloven og fiskeeksportloven i 2007 og 2008.

Blant lovendringsforslagene som kommer, er forslag om å oppheve reglene for avkorting i alderspensjonen, endringer i kinoloven, i lov om pengespill og i loven om fritids- og småbåter. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse