JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mye vil endres i budsjettet

Når Siv Jensen etter alle solemerker setter seg i statsrådsstolen i Finansdepartementet er det mange poster i Sigbjørn Johnsens statsbudsjett hun kommer til å la stå urørt, og det er ikke bare fordi hun har dårlig tid.

torgny.hasaas@lomedia.no

Men en del viktige uenigheter finnes.

– Les Høyre/Frp-regjerings politiske plattform

– Les Stoltenberg-regjerings forslag til statsbudsjett 2014

For eksempel varsler de rødgrønne at fagforeningsfradraget skal økes med 250 kroner til 4.100 kroner. I den blåblå-plattformen står det at fradraget skal videreføres på 2013-nivå. Det betyr vel at den nye regjeringa kommer til å trekke det rødgrønne forslaget.

Den mest kjente uenigheten er knyttet til arbeidsmiljøloven. De blåblå vil øke adgangen til midlertidige ansettelser og gjøre endringer i arbeidstidskapittelet i arbeidsmiljøloven. Dette er de rødgrønne imot. Men dette blir knapt noen budsjettsak i år, selv om disse endringene ganske sikkert kommer til å bli nevnt når statsminister Solberg skal holde sin første tale til Stortinget.

De blåblå varsler også at de vil gjøre en del tiltak i forhold til uføretrygden. De vil levealderjustere de uføres alderspensjon og utrede barnetillegget i uføretrygden. Dette er tiltak som ikke har rødgrønn støtte.

De blåblå sier de vil videreføre en ny IA-avtale. Forhandlingene om den nye IA-avtalen var så vidt startet da NHO trakk seg fra forhandlingene for å vente på den nye regjeringa. Hva det kommer ut av dette får en først se når avtalen ligger på bordet. Men Solberg-regjeringa har varslet at de vil innskrenke legenes rett til sykmelding.

IA-avtalen har vært en hjørnestein i trepartssamarbeidet i arbeidslivet. Håndteringen av den avtalen blir en viktig prøvestein for klimaet mellom regjeringen og partene i arbeidslivet framover.

På et område er de blåblå og de rødgrønne enige. Det har vært et sårt punkt for Stoltenberg-regjeringa at de ikke har fått gjennomført pensjonsreformen også i offentlig sektor, og forsøker seg med en forsiktig formulering: «Regjeringen er åpen for å diskutere offentlig tjenestepensjon videre med partene i arbeidslivet hvis de ønsker det.»

De blåblå er mer bastante: «Fortsette gjennomføringen av pensjonsreformen i både privat og offentlig sektor. Dette innebærer blant annet at man sammen med partene i arbeidslivet finner løsninger som reduserer forskjellene mellom pensjonssystemene i privat og offentlig sektor.»

I den blåblå regjeringsplattformen heter det at de vil fortsette arbeidet mot sosial dumping ved å styrke Arbeidstilsynet og evaluere tiltakene som hittil er satt i verk og vurdere nye. De rødgrønne foreslår at Arbeidstilsynet styrkes med 12 millioner kroner.

Men hva som ligger i den blåblå evalueringen må en vente å se.

To viktige skattetiltak er varslet av den blåblå regjeringen. De vil fjerne arveavgiften. De rødgrønne vil heve gulvet til én million kroner. Dette kan være et tiltak som utelukkende vil komme de aller rikeste til gode. Et annet skattetiltak er formueskatten. De rødgrønne vil heve gulvet til én million kroner. Om dette er nok for de blåblå vil være klart i løpet av noen uker. I regjeringsplattformen heter det: At «regjeringen vil trappe ned formuesskatten ved å heve bunnfradraget og senke satsen.»

De blåblå har varslet at de vil senke personskatten. De rødgrønne har foreslått visse små endringer, om det er nok for Høyre og Fremskrittspartiet vil en se når de legger fram forslag til endringer i statsbudsjettet om tre uker, eller om de vil komme med mer neste år.

Da Per Kristian Foss forlot finansministerens kontor i 2005 ble det sagt at han hadde lagt ut noe snubletråder. For eksempel fjerning av sjokoladeavgiften. Den ville hatt svært liten virkning i 2005, men betydd store reduserte inntekter året etter.

De rødgrønne bedyrer at de ikke har lagt inn slikt i årets budsjett de sier at dette budsjettet er lagd for at de rødgrønne skulle vinne valget og slik at de rødgrønne kunne fortsette å styre etter det.

Den eneste mulige «snubletråden» er å innføre elleve måneders studiefinansiering. I dag er det bare studiefinansieringen i ti måneder av året. Dette vil ikke slå inn før ved avslutningen av neste skoleår altså i juni 2015.

Annonse
Annonse