JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte i Nortura tapte

– Kampen om å bevare arbeidsplassene er over for denne gang. Nå gjelder det å gjøre prosessen for hver enkelt oppsagt så smertefri som overhode mulig, sier konserntillitsvalgt i Nortura, Kay Kristoffersen.

Nortura legger ned fabrikkene i Sortland, Haugesund og Ålesund. I tillegg fjernes 267 administrative årsverk. 487 ansatte mister jobbene. Konsernledelsen sier at nedskjæringene er nødvendige for å rette opp den alvorlige økonomiske situasjonen. Kostnadene må tilpasses inntektene.

LES OGSÅ: Konsernets pressemelding etter styrevedtaket

De ansatte stemte mot

– Var vedtaket i styret enstemmig?

– De fem ansatte-representantene stemte imot. I prosessen fram til vedtaket onsdag, har det vært arbeidet i grupper, der tillitsvalgte og administrasjonen også lokalt har jobbet for å finne alternativer til nedleggelse. Synspunkter fra dette arbeidet ble videreført av oss inn i styret. Også de ansatts representanter så alvoret i situasjonen og vil bidra på en positiv måte i det videre arbeid for å gjøre omstillingen så smertefri som mulig.

– Nedleggelse av tre produksjonsanlegg, kutt i administrasjonene og utsiktene til nye kutt gir vel ikke akurat den beste arbeidslyst?

– Jeg forstår at ansatte med ansvar for hus og hjem er deprimert. Tryggheten ble brått borte, og det er ikke like lett å finne nytt arbeid. Men vi er nødt til å se fremover. Vi kan verken gå i depresjon eller komme med trusler. Vi må komme oss videre.

Har godt redskap

– Hva vil skje?

– Vi har et godt redskap i den såkalte Gardermoen-avtalen, en avtale som gjelder omstillinger.

– Konsernsjefen sier at man skal gjennom individuelle samtaler de neste tre ukene for å kartlegge hvem som skal få beskjed om oppsigelse.

De ansatte i produksjonen står overfor en annen virkelighet enn ansatte i administrasjonen. De siste er spredt på alle virksomhetene i konsernet. Her kan det bli snakk om individuell oppfølging av hver ansatt.

9 av 10 fikk jobb

Der tre bedrifter legges ned, har alle ansatte et skjebnefellesskap. Ingen blir igjen. Også her vil det bli tyatt personlige hensyn. når det hjelp til å finne annet arbeid, og da mest sannsynlig utenfor konsernet.

– Hvor troverdig er konsernets forsikringer?

– Gardermoen-avtalen gjelder omstillinger. Den inneholder bestemmelser om at konsernet skal hjelpe ansatte som blir rammet av omstilling til annet arbeid enten det er innen konsernet eller utenfor, til kurs og videre skolering og til dekning av flytteutgifter hvis det skulle bli nødvendig. Målet er at flest mulig skal få jobb eller finne andre løsninger enn å motta oppsigelse. De ansatte skal også få kjennskap til sine rettigheter. Gjennom konsernets tidligere omstillinger har 9 av 10 berørte ansatte fått annet arbeid gjennom Gardermo-avtalen og god bistand av Team Omstilling sammen med tillitsvalgte og den ansatte selv.

Selv om det er budsjettert med 125 000 kroner pr ansatt til disse tiltakene, viser erfaringene at det brukes langt mindre, eksempelvis til dekning av et kurs i sikkerhet for ansatte som vil arbeide offshore, svarer Kay Kristoffersen.

Boikott ingen løsning

– Nedleggelse av Nortura er like truende for norsk landbruk som om Siv Jensen skulle blitt statsminister, sier nylig avgått bondelagsleder i Troms, Bjørn Mathisen.

– Hva sier du til denne trusselen?

– Boikott vil ikke føre til annet enn ytterligere problemer for Nortura i en ellers vanskelig tid. Vi håper å kunne gjennomføre denne omstillingsprosessen uten tap av tillit, svarer konserntillitsvalgt Roy Kristoffersen i Nortura.

– Dette er dramatisk, selv om vi har vært kjent med forslaget siden i våres, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen i NNN.

Også andre bønder enn Bjørn Mathisen i Troms bruker sterkere uttrykk og truer med å melde seg ut av slakterisamvirket, mens andre viser til at det fins ingen alternativ til å overta dersom den lokale Nortura-bedriften forsvinner. Det er bare slakterisamvirket som har plikt til å ta imot dyr til slakt.

Annonse
Annonse