JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tar ikke kvinnene på alvor

Hun er stortingsrepresentant fra Frp og sykepleier. Hun har sin egen resept i debatten om heltid og deltid.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Nå dilter også Jens etter pampene i LO og støtter forslaget om at det er mer helgejobbing som må til for å hindre uønsket deltid, sier Frps Laila Marie Reiertsen, som er sykepleier av yrke, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det er spesielt avtalen mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og Fagforbundet hun viser til. Kjernepunktet i avtalen er at man åpner for noe mer helgejobbing for å få til flere heltidsjobber i helsesektoren.

– Det er bare å slå fast at det er flest kvinner som jobber i helsevesenet. Disse kvinnene har allerede et stort press både på arbeid og i hjemmet, noe sykefraværet viser. Jeg trodde at det viktigste i helsevesenet i dag var å rekruttere og beholde de ansatte man har. Ikke ha et stormende fokus på å bruke tvang til mer helgejobbing, sier Reiertsen.

– Les også: – Det handler om folkehelsa

Hun peker på at flere undersøkelser slår fast at ufrivillig deltid er mindre utbredt enn mange skal ha det til.

– Et eksempel fra Haukeland sykehus viser at bare 160 av over 3.000 ønsker å gå opp i stilling og mange av disse ønsker ikke full stilling, men opp til 80 eller 90 prosent. Samtidig er det fullt mulig for disse å gå opp i stilling ved å arbeide på flere poster. Faktisk er det også slik at mange allerede tar ekstravakter i helgene. De ansatte er tro mot både arbeidsgiver og pasienter. De tar allerede sin skjerv i plikt, slår Reiertsen fast.

– Les også: – Stiller seg på sidelinjen

Frp er positive til ekstrahelger for dem som ønsker og vil. Men da må det inkluderes i en tenkning rundt såkalt livsfaseturnus.

– Derfor bør vi få en mer fleksibel Arbeidsmiljølov. For av og til i livet kan det være greit å arbeide oftere helg, for så å ha fri i lengre perioder. Eller man vil arbeide bare kveld eller natt i perioder. Da er det bedre at man kommer til enighet med den enkelte arbeidstaker og deres organisasjon for å tenke livsfase, ifølge Reiertsen.

Hun støtter imidlertid LOs krav om å øke grunnbemanningen.

– Pasientene er syke også i helgene, og man hadde fort spart inn sykefravær hvis grunnbemanningen hadde økt. Men da må staten gå inn med mer midler for å få dette til, avrunder Reiertsen. (ANB)

Annonse
Annonse