JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økende lønnsforskjeller

Det siste tiåret har lønnsforskjellende blitt stadig større.

Det viser en fersk lønnsstatistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Les også: Vil ha opplysningsplikt om lønn

Ifølge statistikken har veksten i månedslønn for alle ansatte har vært på om lag 13.100 kroner, eller 55 prosent, fra 2000 til 2010.

Til sammenligning steg konsumprisindeksen med bare 22 prosent i samme periode. Men bak lønnsveksten skjuler det seg store forskjeller.

De høytlønte har hatt klart større lønnsvekst enn lønnstagere med lavere lønn.

Privat vs offentlig

Det er også stor forskjell mellom ansatte i privat og offentlig sektor, og det er en klar sammenheng mellom utdanning og lønnsutvikling.

De høyest lønte i privat sektor har fått en lønnsvekst på nesten 30.500 kroner – noe som tilsvarer 67 prosent – de ti siste årene.

Til sammenligning har de 10 prosent høyest lønte i offentlig sektor, bare hatt en vekst på knapt 20.000 kroner, eller drøyt 56 prosent.

Det samme bildet går igjen i selve lønnsnivået. For de høyest lønte er lønnsnivået vesentlig lavere i offentlig sektor, med 53.500 kroner i snitt per måned.

Tilsvarende tall i privat sektor er 76.300 kroner.

Offentlig lavlønn best

For de 10 prosent lavest lønte i henholdsvis offentlig og privat sektor er rollene byttet om. Da kommer de ansatte i offentlig sektor bedre ut, går det fram av SSB-artikkelen i Samfunnsspeilet.

De 10 prosent med lavest lønte i offentlig sektor hadde en lønnsvekst på drøyt 52 prosent, mot 36,5 prosent i privat sektor.

For de lavest lønte i offentlige sektor tilsvarer dette om lag 8.300 kroner i tiårsperioden, mens tilsvarende vekst for ansatte i privat sektor bare var 5.300 kroner.

Det er med andre ord slik at lønnsveksten i offentlig sektor i mindre grad enn i privat sektor har bidratt til økte lønnsforskjeller.

– Les også: Klart nei til mer helgejobbing

Statistikken viser også at det er blitt mindre lukrativt å jobbe deltid.

I 2000 tjente deltidsarbeidende 19.900 kroner pr måned (omregnet til heltid). Heltidsarbeidende tjente da 24.400 kroner.

De deltidsarbeidendes lønn var med andre ord 82 prosent av de heltidsarbeidendes lønn.

I 2010 var det samme forholdet nede i 80 prosent.

Høyt og lavt

Blant de 10 prosent høyest lønte i 2010, var det ansatte i lederyrker, akademiske yrker og høgskoleyrker som dominerte.

Blant de lavest lønte, var det salgs-, service- og omsorgsyrker som dominerende.

Blant de 10 prosent lavest lønte, finner vi også ansatte i yrker uten krav til utdanning, operatører og noen fra kontor- og kundeserviceyrker. (ANB)

Annonse
Annonse