JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mejdell vil ha måtehold

Dag Mejdell, konsernsjef i Posten og nyvalgt styreleder i Spekter, er bekymret for norsk økonomi etter finanskrisen. Lønnsveksten er for høy, spesielt i offentlig sektor, og den offentlige tjenestepensjonen er for kostbar, ifølge Mejdell.

may.berg@lomedia.no

Den nye styrelederen i arbeidsgiverforeningen Spekter sier han vil bruke sin posisjon til å fremme et sunnere og mer konkurransekraftig norsk næringsliv.

I et intervju med foreningens magasin, Spekter, advarer Mejdell mot kostbare lønnsoppgjør som han mener kan gå på bekostning av norske arbeidsplasser.

Staten må skru igjen kranene og stoppe pengestrømmen som har vært brukt til å skjerme norsk økonomi fra de verste konsekvensene av finanskrisa, mener Mejdell. Vi må tilbake til handlingsregelen og stramme inn inntektspolitikken.

Redusere lønnsveksten

. – Vi har ikke råd til lønnsoppgjør som ligger betydelig over våre handelspartnere. Det beste virkemidlet vi har mot en slik utvikling er den såkalte frontfagmodellen, hvor poenget er at konkurranseutsatt industri definerer rammen for hvilke lønnstillegg vi kan tåle. Denne modellen har de siste årene blitt utfordret og svekket særlig av lønnsoppgjørene i offentlig sektor. Om vi skal få et kostnadsnivå som gjør oss konkurransedyktige må lønnsveksten ned, og for å få til det må vi enten styrke lojaliteten til frontfaget eller finne nye modeller som kan hjelpe oss med å styre lønnsdannelsen bedre, sier Mejdell.

Dyr tjenestepensjon

. Det er ikke bare lønnsveksten i Norge som bekymrer Mejdell. Han er ikke fornøyd med løsningene for offentlige tjenestepensjoner som kom ut av tariffoppgjøret i 2009.

– Jeg mener derfor vi må se på dette på nytt, og at det gjøres utenom et tariffoppgjør og ikke i oppkjøringen til en valgkamp. Dagens offentlige tjenestepensjon er dyr og lite forutsigbar og har ikke de samme insentivene til å stå lenge i arbeid som det man la opp til i Stortingets pensjonsforlik i 2005, sier Mejdell.

Som nyvalgt styreleder har han også ambisjoner om å gjøre Spekter tydeligere i samfunnsdebatten, i alle fall på noen uttalte satsingsområder.

– Det nye styret har nettopp gjennomført en strategidiskusjon hvor vi er enige om å høyne profilen på områder som er viktige for Spekters medlemmer. To slike områder, som er viktige for alle, er inntektspolitikk og pensjon. Spekter skal videre kjennetegnes som en nytenkende og konstruktiv arbeidsgiverforening som engasjerer seg i, og aktivt påvirker, viktige arbeidslivspolitiske saker, sier Mejdell.

Mejdell viser til at Spekter har tatt til orde for å innføre en handlingsregel i arbeidslivet. Denne handlingsregelen skal slå fast at alle nye reformer i arbeidslivet skal sikre at arbeidsinnsatsen økes.

– Utfordringen i Norge fremover vil være knapphet på arbeidskraft, derfor er det viktig med en handlingsregel som vil bidra til balanse mellom fremtidig verdiskapning og velferdsgoder, sier Mejdell.

Mer vei og jernbane

. Spekter har satt økt satsing på vei- og jernbaneutbygging høyt på agendaen.

– Jeg synes retningen i Nasjonal Transportplan er riktig, men jeg er veldig utålmodig. Særlig jernbanen, men også veier, har vært underfinansiert i mange år og det tar tid å ta igjen etterslepet. Derfor vil min anmodning være at alle gode krefter samles om et ekstra krafttak for samferdselssatsingen, og jeg mener også at vi må få bedre statlige planleggingsprosesser. I dag kan vi oppleve at reguleringsprosessene tar tiår på tiår før vi får realisert en samferdselssatsing. Det har vi rett og slett ikke tid til i fremtiden, sier Mejdell.

– Jeg mener fortsatt det er mye å hente på å fortsette moderniseringen av offentlig sektor i Norge. Vi må hele tiden være på vakt mot at den ikke-produktive delen av offentlig sektor blir for stor. Skal vi sikre en sterk offentlig sektor fremover må den ikke vokse mer enn nødvendig, samtidig som vi sikrer at vi har et velfungerende og konkurransedyktig næringsliv som er i stand til å finansiere velferdsgodene og de offentlige institusjonene, sier Mejdell.

Annonse

Flere saker

Annonse