JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Washington: Kvinnekamp og sjakkens folkeuniversitet på Dupoint Circle

nina.hanssen@lomedia.no

Området rundt Dupoint Circle i Washington DC er eksotisk, spennende og skiller seg ut fra resten av hovedstaden. Her er homofile og lesbiske spesielt velkommen, her spilles det sjakk på gateplan og her finner man de fleste lobbyorganisasjonene.

Dupoint Circle ligger bare en kort spasertur fra Hotel Rouge. Jeg tok turen dit sammen med min guide Susan Phillips i formiddag.

Det ble en minnerik dag med mange inntrykk og kommentarer fra folk vi møtte.

Blant annet fortalte James Tailor oss om sjakkens folkeuniversitet i parken og om folka som holdt til her.

Vi trodde også vi ble vitne til en overdose, helt til ambulansefolka klarte å få liv i en uteligger som lå livløs på gata.

Men det var kanskje den lange lunsjen med lobbyist Racha Choudhry (33) som gjorde størst inntrykk på meg.

Hun kjemper en kamp for å få politikere i USA til å forstå at det er lurt å innføre sykelønnsordninger og rett til å være hjemme med sykt barn eller syke foreldre, samt lovfeste rett til svangerskapsordninger.

Racha Choudhry, som har indiske røtter, har jobbet i seks år sentralt som koordinator for likestillingsprogrammer i den amerikanske fagbevegelsen AFL-CIO, men ble for snart tre år siden headhuntet til organisasjonen hun nå er ansatt i.

Det er 40 ansatte i National Partnership for Women & Families og Choudhry trekker også i trådene i forhold til kampanjen PAID SIX DAYS.

Lang vei

Det er en svært engasjert ung kvinne som sitter foran meg. Hun har i mange år jobbet med utfordringer som kvinner møter i dagens arbeidsliv.

– Det er fortsatt en lang vei å gå for mange av mine amerikanske medsøstre. Både i fagbevegelsen, i politikken, næringslivet og ikke minst i arbeidslivet sliter kvinner for å få tidsklemma til å gå opp. Nå har i det minste AFL-CIO valgt to kvinner inn i lederteamet på siste kongress, så det går sakte men sikkert framover.

– Men det er jo ikke slik at så fort det kommer en kvinne inn i ledelsen blir det lettere for andre kvinner å nå fram. Se bare på Margareth Thatcher i Storbritannia. Hun var ikke akkurat en kvinneforkjemper, smiler Racha.

På grunn av dagens system blir mange kvinner presset til å ta svært vanskelige valg.

Rundt 45 prosent av alle fagorganiserte i AFL-CIO er kvinner, men det er kun 15 prosent kvinneandel blant fagforeningstoppene.

Choudhry har forsket mye på dette. Hun har også studert hvordan andre land løser dette med sykelønn.

Sykelønn og permisjoner

Choudrys lobbyvirksomhet mot kongressen handler om å prøve å overtale politikere til å foreslå nye lover som gjør det lettere for kvinner å kombinere jobb og familie.

Ingen i USA har lovfestede rettigheter til å få lønn hvis de er syke eller å få betalt permisjon. Dette gjør at en del mennesker velger å gå på jobb selv om de er syke.

Dette er verken bra for de som er syke, bedriften eller samfunnet.

Mange har opplevd alvorlige økonomiske konsekvenser av at en syk ansatt smitter både kolleger og kunder.

Chourdry har allerede fått 115 politikere av de 435 representantene til å underskrive at de vil støtte et lovforslag om sykelønn, men trenger minst 150 for at dette skal tas opp til avstemning.

Det er kun Demokrater som er for dette. Foreløpig ingen republikanere.

– Jeg synes det er synd at dette blir et politisk stridsspørsmål mellom de to politiske fløyene. Dette er jo lovendringer som angår alle, uansett hvilken politisk holdning man har. Mange endrer holdning når deres døtre kommer opp i en slik vanskelig situasjon der de blir nødt til å være hjemme med sykt barn, forteller hun.

Kennedy var fødselshjelper

En av de som kjempet for dette var den nylig avdøde senator Ted Kennedy.

Kennedy var også Barack Obamas største støttespiller i forhold til helsereformen, som fortsatt er en het potet i amerikansk politikk.

Choudhry, som har møtt Ted Kennedy flere ganger, mener det ikke er tilfeldig at han støttet disse reformene for å gjøre det lettere å kombinere arbeid og familieliv.

– Kennedy-familien har alltid stått på arbeidernes side, og vil at alle skal ha like rettigheter, enten man er senator eller skogsarbeider. Ted hadde selv en syk sønn og tilbrakte en lengre tid med han hjemme med full lønn. Han ønsket at dette skulle være en rettighet alle skulle få, sier hun.

I dag må hver enkelt arbeidstaker gjøre avtaler med sin arbeidsgiver dersom det skjer noe i familien. Men det er få lavlønnede som har råd til å ta fri uten lønn for å være hjemme med syke barn.

Det er også vanskelig for mange å ta ut svangerskapspermisjon etter en fødsel. Heller ikke dette er lovfestet i USA.

– Det er kun USA, Swaziland og Papa New Guinea i verden som ikke har dette nå, forteller hun.

Choudry vet at hun har en lang vei å gå for å komme i mål med alle de mål og visjoner som hun har med seg fra fagbevegelsen.

– Barack Obama snakket om dette i valgkampen, men nå overskygger helsereformen alt. Jeg håper at sykelønn og permisjoner vil være på hans agenda når helsereformen er vedtatt, sier hun.

Selv tror hun at kampen for å bedre rettighetene for arbeidstakere ville vært lagt død i dag, hvis det ikke hadde vært så mange radikale bloggere som skrev om dette.

Hun mener at det er en del bloggerne som virkelig gjør en forskjell.

Her er noen av dem: firedoglake config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt mydd config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt openleft config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt The Huffington Post

Annonse

Flere saker

Annonse