JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraft og tiltak for arbeid

Tiltak for å dempe arbeidsledigheten og krafttilgang for industrien sto sentralt på FLTs landsmøte i dag, der statsminister Jens Stoltenberg innledet.

stig.christensen@lomedia.no

Landsmøtet til Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) startet lørdag og avsluttes i morgen. Jens Stoltenberg understreket fagbevegelsens betydning for den rødgrønne seieren og viste til at 53,8 prosent av LO-medlemmene stemte Ap, og nesten 2/3 rødgrønt.

–Vi er enig med deg i mye og så er vi uenig i bittelite grann, sa forbundsleder Jarle Molde henvendt til statsministeren. Sånn sett virker FLT som ett av de mest Ap-lojale forbundene.

Tiltak

Mye av debatten i formiddag dreide seg om de som står utenfor arbeidslivet og tiltak for å få dem sysselsatt på en eller annen måte. Det ble nevnt at 36 000 mennesker står i kø for å komme inn i vekstbedrifter. Attføringsbedriftene ble trukket fram, og Aud Marit Solli savnet en sterkere satsing på dem. Aud Inger Kalseth ville styrke arbeidsmarkedstiltakene for yrkeshemmede.

–Attføringsbedriftene står klare. De kan gi tilbud til 6 000 flere, sa hun. Flere talere ønsket utvidet adgang til permittering. En var bekymret for at uføretrygden ville bli svekket ved neste korsvei, og mente LO måtte fungere som en vaktbikkje her.

Bygge broer

Statsministeren ville bygge broer inn i arbeidsmarkedet for de som stenges ute. Tilskudd til vekstbedrifter og lønnstilskudd, var slike tiltak. Dessuten kan man nå beholde uføretrygden selv om enkelte prøver seg i arbeidslivet, for så ikke å klare det lenger, en frysordning på ti år.

Stoltenberg var bekymret for at sykefraværet pr sysselsatt vil gå opp med sju prosent i år.

–Her må vi få på plass virkemidler for å få det ned, understreket han.

Ordretørke

Både statsministeren og flere delegater var bekymret for ordretilgangen i eksportrettet industri.

–Leverandørindustrien er hardt rammet, det er brastopp nå, sa Lars Chr. Nilsen. Han mente Statoil måtte tyngre på banen med oppdrag. Flere ga uttrykk for at det må settes i gang oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

–Vi vil ha oljeboring og aktivitet i nord, sa forbundslederen.

Mange utenfor

Roar Flåthen var i sin innledning inne på at vi er et av de land i verden med høyest yrkesdeltakelse. Stoltenberg understreket at vi har lav arbeidsløshet. I 2005 lå vi på samme nivå som Storbritannia, Nederland og Island, mens vi nå ligger langt lavere. Statsministeren fastslo at tredje fase av krisen dreide seg om at arbeidsløsheten vokser.

–Den krisen er ikke over. Både Sverige og Europa venter rundt elleve prosent ledighet neste år, så Stoltenberg, som regnet med at den norske ledigheten ville øke fra 70 000 – 80 000 nå til nærmere 90 000 neste år.

–Vi har hatt en massiv innsats for å holde hjulene i gang, ved å bruke store summer over offentlige budsjetter, sa statsministeren som gjentok at man kan bruke store penger i motgangstider, men at man da må holde igjen i gode tider.

–Noen skjønner ikke det, men vil bruke mye penger hele tiden. Det går ikke, sa statsministeren. Han viste til at partene i arbeidslivet og staten satset på solidaritetsalternativet tidlig på 90-tallet, da ledigheten var på nesten 200 000.

–Vi har nå en gryende diskusjon om solidaritetsalternativet, la Roar Flåthen til. LO-lederen viste til at 600 000 – 700 000 står utenfor arbeidslivet:

–Næringslivet må senke terskelen så flere kommer i arbeid, tordnet han.

Energi

Flere advarte mot at kraften ble solgt ut av Norge. Folk fra Karmøy ville ha langsiktige kraftkrontrakter, 30 år, ikke 15, som ble kompromisset.

–Aluminiumsfabrikken trenger investeringer på ti – tolv milliarder, da er det behov for langsiktige kraftkontrakter, mente Bjørn Nedraas. Tone Anker ville ha gass til Grenland, andre pekte på at Norge må satse på vindkraft. Roar Flåthen fortalte at LO har skrevet brev til næringsministeren for å få til et testanlegg for vindmøller til havs. Statsminister Jens Stolenberg understreket at både det gamle kraftregimet fra 1993 og det nye består av mange ordninger.

–Ordningene med langsiktige avtaler er på plass, mente han. Om kompromisset på 15 år sa Stoltenberg at man også hadde regjeringspartnere å ta hensyn til, samtidig som det er uenighet i LO

Klima

Jens Stoltenberg håpet tidligere på juridisk bindende vedtak på klimamøtet i København i desember. Etter å ha snakket med mange statsledere, blant annet Obama, tør han ikke lenger håpe på det.

–Jeg tror på politisk forpliktende vedtak i København, så får vi få de juridisk bindende vedtakene i neste omgang, sa statsministeren.

Tjenestepensjon

Roar Flåthen la vekt på at LOs utgangspunkt for pensjon er 66 prosent av lønna. Tjenestepensjonene består mer og mer av innskuddsbaserte ordninger, og Flåthen la til at arbeidsgiverne i privat sektor styrer «alt dette».

–Men her vil vi også ha innflytelse, det dreier seg om store beløp, så LO-lederen.

Annonse
Annonse